Kleding op de radiator leggen: trucs om onaangename geuren te voorkomen

door Natasja

10 Januari 2023

Kleding op de radiator leggen: trucs om onaangename geuren te voorkomen
Advertisement

Wanneer het buiten koud en regenachtig is, en je kunt je kleren niet buiten hangen om ze op natuurlijke wijze te laten drogen, noch heb je een droger om het proces te versnellen, dan nemen veel mensen hun toevlucht tot het klassieke middel van de radiator bij koud weer.

Door kleinere stukken wasgoed, zoals verschillende soorten kleding, op de aangestoken radiatoren te leggen, houden we ruimte over op de droogrekken voor grotere kledingstukken of misschien ook lakens en ander linnengoed. Soms komt er echter een onaangename geur van het wasgoed dat op de radiator ligt, die ook op de stoffen zelf blijft hangen als ze eenmaal droog zijn. Hoe kan dit verholpen worden?

Advertisement
Creativo

Creativo

De belangrijkste reden is vocht: zowel het vocht dat in de stoffen zit als het vocht dat ontstaat in de ruimte waar we ze ophangen. Een eerste nuttig advies is dan ook om alleen die kledingstukken op de radiator te hangen die door een intensief centrifugeprogramma van het meeste waswater zijn bevrijd. Dit is misschien het geval voor minder delicate kledingstukken zoals sportkleding, of de kussenslopen van lakens of handdoeken. Of in ieder geval kleding die gemaakt is van niet al te dikke stoffen, die niet goed zijn omdat ze veel meer water opslaan.

Andere keren zijn de kleren misschien wel op de juiste manier gewassen, maar hebben ze extra vocht opgenomen omdat ze niet snel genoeg uit de wasmachine zijn gehaald en urenlang erin zijn gebleven nadat de was klaar was. Als je dus niet kunt plannen om de was te doen wanneer je onmiddellijk daarna ook tijd hebt om alles op te hangen, open dan tenminste de deur van de wasmachine of, beter nog, haal de kleren uit de trommel en spreid ze zo goed mogelijk uit op een oppervlak waarop ze niet te veel opgestapeld blijven liggen.

Vervolgens, op de radiator of aan het wasrek, geven de kleding soms onaangename geuren af, zelfs na het wassen, omdat de vezels verzadigd zijn met wasmiddel: als er te veel wordt gebruikt, wordt het niet goed uitgespoeld en ontstaat er op den duur een onaangename geur.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ook als je ze op de radiator legt, mag je ze niet op elkaar stapelen. Hoe moeilijker je het maakt om het water dat erin achterblijft te laten verdampen, hoe meer kans je hebt op onaangename geuren.

Zorg ervoor dat je de kamer ventileert, of laat een ontvochtiger aanstaan, ten minste gedurende het eerste uur of half uur dat de kleren op de radiator drogen.

Om te profiteren van de warmte van de radiator, kun je de kleren gedeeltelijk op de radiator leggen en ze vervolgens op het wasrek dat je in de buurt hebt geplaatst. Op deze manier blijft er luchtcirculatie en de geproduceerde warmte zal ook de rest van het wasgoed sneller drogen, waardoor de vochtigheid in de kamer afneemt.

Dit zijn kleine dingen die echt een verschil kunnen maken!

Advertisement