Een perfect huis met 15 minuten schoonmaken per keer: de FlyLady-methode

door Natasja

15 Januari 2023

Een perfect huis met 15 minuten schoonmaken per keer: de FlyLady-methode
Advertisement

Een goede huishoudelijke schoonmaak vereist een goede organisatie en een uitstekend tijdsbeheer om doeltreffend te zijn. Anders zullen er veel klusjes ophopen en niet meer gemakkelijk te beheren zijn.

Dit is vooral niet fijn voor degenen die werken en al hun energie moeten concentreren op schoonmaken en opruimen, misschien op vrije dagen. Maar het is ook nadelig voor degenen die niet werken, want hoe meer werk zich opstapelt, hoe minder het goed gecoördineerd kan worden.

En er zijn mensen die zelfs een methode van strikte thuisorganisatie hebben bedacht om dit probleem te ondervangen en tijd en resultaten te optimaliseren. Lees hieronder verder en u zult begrijpen waar we het over hebben.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Marla Cilley, een Amerikaanse dame die vroeger een slaaf was van huishoudelijk werk zoals vele mensen over de hele wereld, besloot het probleem op te lossen door de FlyLady-methode uit te vinden.

Het is een echt actieplan dat zo eenvoudig en doeltreffend is dat het zich snel overal heeft verspreid. Het is inmiddels een solide realiteit met een website https://www.flylady.net/d/getting-started/who-is-flylady/, een community en een mailinglijst als referentie bij de toepassing van de methode. Aan dit alles ligt het principe ten grondslag dat alles kan worden gedaan zonder uitputtende marathons, maar door zich te organiseren en weinig tijd te besteden aan elke taak.

De kardinale regel van dit type organisatie is de "15-minuten-regel", volgens welke je elke huishoudelijke taak kan uitvoeren zonder er meer dan deze tijd aan te besteden. Met de klok in de hand volg je de tijd die aan elke taak is toegewezen en besteed je elke dag een totale hoeveelheid tijd aan het verzorgen van het huis, verdeeld in fasen (ochtend, middag en avond).

Je werkt in kleine stapjes, stel jezelf dagelijkse doelen die je pas voltooit nadat je goed voor jezelf hebt gezorgd. En als iets niet in het tijdschema past, wordt het uitgesteld tot de volgende dag. Voor degenen die zich inschrijven voor het programma en gebruik maken van de mailing list service, is er ook elke dag een kleine dagelijkse missie. Het bestaat uit het uitvoeren van "fijne" klusjes die al klaar zijn als de grote schoonmaak moet worden uitgevoerd.

Op die manier zorgt het programma voor een tot in de puntjes georganiseerde routine, zodat niets wordt weggelaten en de indruk wordt gewekt dat er weinig werk wordt verzet. Het gezegde "weinig kosten, maximale opbrengst" past perfect bij de situatie, hoewel we het in dit geval hebben over de energie in plaats van middelen. 

Lijkt deze methode geschikt voor jou? 

Source:

Marla Cilley - FlyLady.net

Advertisement