Vies gasfornuis? 3 eenvoudige methodes om hem weer als nieuw te laten glanzen

door Natasja

23 Januari 2023

Vies gasfornuis? 3 eenvoudige methodes om hem weer als nieuw te laten glanzen
Advertisement

Tijdens feestdagen gebruiken we het gasfornuis heel veel, dat in een oogwenk vuil wordt, en als je hem niet snel schoonmaakt, zal elk verder gebruik de situatie alleen maar erger maken. Het kan ook gebeuren dat het gasfornuis bij eenvoudig dagelijks gebruik ernstig vuil wordt: het is voldoende dat de inhoud van een of twee pannen in korte tijd overloopt, zodat zich onmiddellijk korsten vormen, en het vuil verkoolt heel snel.

Hoe ga je in zo'n geval om met het schoonmaken van het gasfornuis? Als je geen specifieke schoonmaakmiddelen wilt gebruiken en de voorkeur geeft aan meer natuurlijke, zelfgemaakte oplossingen, lees dan verder.

Advertisement
wonthappenagain11/Reddit

wonthappenagain11/Reddit

  • Kokend water: wanneer er geen andere ingrediënten beschikbaar zijn, laat een beetje kokend water wonderen doen om vettig, hardnekkig vuil op te lossen. Kook dus wat water en giet het heel voorzichtig over het gasfornuis (uiteraard werkt dit bij modellen met traditionele branders, niet bij inductiebranders), net genoeg om de verhoogde delen van de branders en de rand nauwelijks te raken. Als het water is afgekoeld, neem je een paar oude vodden om het af te vegen en daarna gebruik je gewoon wat afwasmiddel en een zachte spons om het vuil te verwijderen.
  • Baking soda en witte azijn: strooi een laagje baking soda op het gasfornuis en giet er vervolgens witte azijn bij om een emulsie te creëren. Wanneer er geen schuim meer ontstaat, kun je meer baking soda toevoegen om met de resterende vloeistof een licht schurende pasta te vormen, die je met behulp van een spons inwrijft. Dit zou meer dan genoeg moeten zijn om het vuil te ontkalken.
  • Citroen: als de vlekken niet groot zijn, kun je ook een halve citroen nemen (ook uitgeknepen) en die rechtstreeks op het vuil wrijven. Om je te helpen, kun je de vlek eerst bestrooien met baking soda of fijn zout, en er dan citroen op wrijven. Het zuur van de vrucht slaagt erin het vuil op te lossen en dan moet je het verwijderen met een vochtige doek, eventueel ook met een druppel afwasmiddel.

Als alternatief voor afwasmiddel zijn Marseillezeep of groene zeep (op passende wijze opgelost tot vloeibare producten, als ze dat al niet waren) ook goede vervangers.

Wat is jouw favoriete methode om het gasfornuis schoon te maken?

Advertisement