Sterke contrasten: laat het keukeneiland opvallen met opvallende kleurencombinaties

door Natasja

08 Januari 2023

Sterke contrasten: laat het keukeneiland opvallen met opvallende kleurencombinaties
Advertisement

Door de ruimte in de keuken zo in te delen dat een eiland met alle benodigde accessoires en keukengerei (soms zelfs spoelbakken en apparatuur) centraal staat, wordt die ruimte in huis nog aangenamer om in te leven. Wanneer je overweegt een eiland in de keuken te installeren, kun je naast de afmetingen en het soort apparatuur waarmee je het wilt uitrusten, ook gebruik maken van dat zeer belangrijke element als decoratie. Vooral wanneer je niet al te gedurfd wilt kiezen voor alle meubels in de ruimte, kun je je uitleven in een iets extravagantere toets, juist in de materialen of kleuren van het eiland, waardoor een contrast met de rest ontstaat.

Op die manier wordt dat detail dat in het midden uittorent echt de ster van de hele keuken, en slaagt het erin karakter te geven zonder in de rest van de ruimte te overdrijven met gedurfde decoraties en kleuren. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Een uitbarsting van kleur: een levendig geel in het midden van de kamer kan echt de aandacht stelen en alles vrolijker en levendiger doen lijken. Zo kan ook de rest van de keuken neutraler blijven, met witte oppervlakken en houten details. Modern en gezellig.

Advertisement

Een gedurfd groen met messing of gouden details staat prachtig op een warme parketvloer wanneer de rest van het meubilair wit is - inclusief de aanrachten. In een helder verlichte kamer kan een groot meubel in felle kleuren ruimte vinden zonder een benauwende indruk te maken.

Als het gaat om kleurrijke eilanden, verwijst men meestal naar gelakt hout, dat zowel werkt op meubels met een scherp, minimalistisch ontwerp als op iets oudere meubels, waaraan misschien een opvallende kleur die extra touch kan geven die ze mooi en modern maakt.

Zelfs als we afstappen van het idee van opvallende kleuren die afsteken tegen de rest van het meubilair, kan contrast in keukenmeubelen ook worden geboden door een ander materiaal. Bijvoorbeeld een bakstenen bekleding of zelfs een gemetseld eiland!

Je kan het ook wagen om een contrast te creëren, niet zozeer in kleur als wel in houtbekleding, of beter gezegd in lijstwerk: het eiland in het midden zal dus een stijl (en ook een kleur) hebben die enigszins verschilt van die van de rest van de kamer.

Advertisement

De gouden regel voor het plaatsen van een stevig, donker gekleurd meubelstuk in een kamer is dat deze in de eerste plaats licht en ruim moet zijn.

Spelen met kleuren om het element in het midden te benadrukken, is de manier om die kleurrijke touch die elders niet gebruikt kon worden, te benutten.

Advertisement

En misschien kun je mettertijd zelfs overwegen alleen het eiland opnieuw te schilderen om de sfeer van de hele ruimte te veranderen!

Als je eenmaal hebt gezorgd voor de minimale afstand tussen de randen van het eiland en die van de andere meubelstukken die de keuken omlijsten, hoef je alleen nog maar de kleur, het materiaal of de afwerking te kiezen die dat grote element dat in het centrum van alles triomfeert, nog meer benadrukt. Hoe zou jij een keuken met een eiland inrichten?

Advertisement