Verweesde sokken? 11 creatieve manieren om ze fantasievol te hergebruiken

door Natasja

06 Januari 2023

Verweesde sokken? 11 creatieve manieren om ze fantasievol te hergebruiken
Advertisement

We dragen het hele jaar door sokken, in verschillende stijlen afhankelijk van het seizoen en de gelegenheid, en sommige zijn gewoon onmisbaar in onze dagelijkse outfits. Als je ze vaak draagt en net zo vaak wast, is het onvermijdelijk dat ze uiteindelijk zo ver verslijten dat ze niet meer comfortabel te gebruiken zijn of, dat overkomt ons allemaal, dat we er altijd een van elk paar kwijtraken. Dus wat te doen met deze verweesde of beschadigde kledingstukken?

Ze kunnen op zoveel manieren van pas komen, van huishoudelijke schoonmaak (bijvoorbeeld om af te stoffen in kieren die moeilijk bereikbaar zijn met normale  hulpmiddelen) tot auto-onderhoud (ze beschermen de ruitenwissers tegen bevriezing 's nachts!). Maar wat als je ze op een creatieve manier wilt recyclen? Hieronder volgen enkele ideeën om in gedachten te houden.

Advertisement

Als je er een heleboel hebt, kleurrijk en nog in goede staat, maar voor geen enkele een maatje meer kunt vinden, dan kun je overwegen ze allemaal aan elkaar te naaien tot een slang die je dan kunt vullen met rijst of zand: het wordt een prachtige anti-tochtslang.

Advertisement

De badstof sokken die je voor gymnastiek gebruikt, kun je daarentegen een beetje als oude handdoeken behandelen: je maakt er repen van en daarmee maak je gratis DIY matten.

En met de stroken sokken kun je ook pannenlappen en -onderzetters maken.

Knip de hals af, naai een lint aan de rand en vul hem met gedroogde lavendel, of andere middelen voor het ontgeuren en absorberen van vocht in laden en kasten!

Een oude sok bedekt blikken die als pennenhouders worden gebruikt.

Advertisement

Maar het zou ook een bekleding voor bekers kunnen worden, het soort dat de vingers beschermt tegen de extreme temperaturen van de dranken die erin zitten.

Met een beetje fantasie kunnen ze ook worden omgetoverd tot schattige, kleurrijke dieren.

Advertisement

En er is geen tekort aan inspiratie voor het naaien van schattige kleine monsters uit oude sokken!

Alles wat je nodig hebt is een elastiek, een schaar en plakogen om visvormige gewichten te maken, die je kunt gebruiken als deurstopper, presse-papier of om stoffen op hun plaats te houden als je moet naaien.

Advertisement

Waarom gebruik je ze niet als brillenkoker?

Een ander idee voor meer duurzame badstof: een sportarmband voor als je gaat hardlopen, met een handig zakje voor je telefoon of huissleutels.

Welk recycling idee heeft jouw voorkeur?

Advertisement