10 dingen die we blijven gebruiken terwijl ze eigenlijk weggegooid zouden moeten worden

door Natasja

03 Januari 2023

10 dingen die we blijven gebruiken terwijl ze eigenlijk weggegooid zouden moeten worden
Advertisement

In de keuken controleren we vaak de voorraadkast en de koelkast om alle producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, weg te gooien. We weten namelijk dat na die datum niet alleen de smaak onaangenaam kan worden, maar dat het voedsel en de dranken zelfs schadelijk kunnen worden. Wat we echter vergeten is dat heel vaak ook veel andere voorwerpen in huis een houdbaarheidsdatum hebben. Bij sommige staat het op de verpakking, bij andere niet. Na een bepaalde tijd moeten ze echter allemaal bij voorkeur worden vervangen door nieuwe, zodat we altijd producten in optimale staat hebben.

We tonen je vandaag 10 voorwerpen die je zeker nog zult gebruiken, ook al is het allang tijd om ze weg te gooien. 

Advertisement

1. Make-up

1. Make-up

Creativo

Make-up, zoals crèmes en lotions, heeft een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Het wordt gewoonlijk aangeduid met het symbool van een geopend potje, vergezeld van een nummer, en geeft de maanden aan die na opening van het product mogen verstrijken voordat het moet worden vervangen. Oogmake-up producten zijn het kortst houdbaar; mascara bijvoorbeeld is na opening maximaal 3 maanden houdbaar omdat vuil en micro-organismen zich op het borsteltje kunnen ophopen en ongemak kunnen veroorzaken. Andere producten, zoals foundation of zonnefilters, hebben een langere houdbaarheidsdatum, maar moeten na een jaar worden vervangen.

Advertisement

2. Wasmiddelen

2. Wasmiddelen

Creativo

Wasmiddelen hebben, net als persoonlijke verzorgingsproducten, een termijn waarna ze hun doeltreffendheid verliezen en niet langer houdbaar zijn. Die in gelvorm moeten gewoonlijk binnen 6 maanden na opening worden gebruikt, die in poedervorm zijn langer houdbaar, maar je moet oppassen met vocht, want dat maakt ze slijmerig en klonterig en dus onbruikbaar.

3. Rasp

3. Rasp

Creativo

Raspen zijn altijd erg moeilijk af te wassen, omdat er gemakkelijk etensresten in vast komen te zitten die onmogelijk te verwijderen zijn. Om deze reden en vanwege de mogelijke slijtage die de messen door het gebruik ondergaan, moeten ze om de 3-4 jaar worden vervangen. 

4. Ondergoed

4. Ondergoed

Creativo

Ondergoed moet ook vrij regelmatig worden vervangen. Meestal wordt aangeraden het te vervangen als er gaten in zitten of als het zijn kleur verliest, maar idealiter moet het eenmaal per jaar worden vervangen om een betere hygiëne te waarborgen. In feite is het vaak niet volledig ontsmet door het wassen in de wasmachine en hoewel het niet schadelijk is, zou het toch de voorkeur verdienen het te vervangen. Als het van synthetisch materiaal is gemaakt, moet het vaker worden vervangen, omdat het nog moeilijker te reinigen is. 

5. Scheermesjes

5. Scheermesjes

Creativo

Scheermessen moeten vrij vaak worden vervangen om ongemakken tijdens het scheren te voorkomen doordat het mesje steeds minder scherp wordt. Het advies is om de mesjes eens in de 1-2 weken te vervangen voor wie die ze dagelijks gebruikt en eens in de 4-6 weken voor wie die ze minder vaak gebruikt, een paar keer per week. 

Advertisement

6. Haarelastieken

6. Haarelastieken

Creativo

Haarelastieken kunnen het haar beschadigen als ze uitrekken of anderszins beschadigd raken. Eenmaal blootgesteld, kan het rubberen deel aan het haar kleven en het breken. Vervang ze zodra ze de eerste tekenen van slijtage vertonen.

7. Douchegordijn

Douchegordijnen kunnen ook vuil worden en door de constante vochtigheid in douches kan er ook schimmel op groeien. Daarom moeten ze ten minste eenmaal per maand worden gewassen en na een jaar gebruik worden vervangen.

Advertisement

8. Afwassponsen

8. Afwassponsen

Creativo

Sponzen zijn een uitstekende voedingsbodem voor micro-organismen, dankzij hun vochtigheid en de aanwezigheid van voedselresten en vuil. Maar weet je zeker dat je ze vaak genoeg vervangt? Waarschijnlijk niet. Sponzen met kleine vezels moeten in feite eenmaal per week worden vervangen en sponzen met grote vezels, die meer ventilatie hebben en sneller drogen, om de twee weken. 

9. Rubberen badspeelgoed

Je kunt de levensduur ervan verlengen door ze bij elk gebruik te wassen met kokend water en afwasmiddel of door het gat in de onderkant af te dichten om te voorkomen dat ze zich met water vullen, maar vroeg of laat zal dit speelgoed vatbaar zijn voor schimmelgroei. Daarom moeten ze om de 2 à 3 maanden worden vervangen.

Advertisement

10. Pannen met antiaanbaklaag

10. Pannen met antiaanbaklaag

Creativo

Pannen met tefloncoating moeten om de 2-3 jaar worden vervangen, omdat bij constant gebruik ervan tot 6 giftige gassen vrijkomen, zelfs als de coating intact lijkt. Je kan ze beter vaker vervangen, denk je niet?

Advertisement