Prachtige paardenbloem: een bloem die droog blijft als hij in water wordt ondergedompeld

door Natasja

03 Januari 2023

Prachtige paardenbloem: een bloem die droog blijft als hij in water wordt ondergedompeld
Advertisement

Hoe vaak hebben we als kinderen en tieners niet in de weilanden gestaan om paardenbloemen te verzamelen en hun kleine zaadjes door te blazen te laten vliegen? Paardebloemen zijn de vruchten van de paardebloemplant, een kruid dat veel voorkomt in weilanden, juist vanwege het vermogen van hun zaden om zelfs kilometers ver van de moederplant te vliegen, gedragen door de wind om nieuwe planten te creëeren. In feite vinden we er veel in de weilanden en langs de weg, vergezeld van hun karakteristieke diepgele bloemen tijdens de zomer.

Maar lange afstanden afleggen is niet het enige buitengewone vermogen van deze kleine, harige bolletjes: heb je wel eens geprobeerd een paardenbloem in water onder te dompelen? Als het antwoord nee is, raden we je aan het te proberen: het zal een zeer eenvoudig experiment zijn dat jezelf en je kinderen met open mond van verbazing zal laten.

via @mrs.b.tv/TikTok

Advertisement
@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Een van de wetenschappelijke experimenten voorgesteld door @mrs.b.tv https://www.tiktok.com/@mrs.b.tv in haar TikTok kanaal helpt je meer te leren over de natuur en de mechanismen die haar helpen gedijen door simpelweg een paardenbloem en een glas water te gebruiken. Een van deze bloemen krijgen is heel eenvoudig; als je je perfecte bloem hebt, vul je een glas met water en dompel je het ondersteboven. Je zult de verrassing zien als je hem eruit trekt: de paardenbloem is droog! 

Vanuit evolutionair oogpunt is dit logisch, omdat paardenbloemen, om hun zaden te laten ontkiemen en nieuwe planten te laten ontstaan, bestand moeten zijn tegen regen. Maar hoe is dit mogelijk? Simpel: paardenbloemen hebben het vermogen om lucht op te slaan en kunnen daarom, eenmaal ondergedompeld in water, niet nat worden. Juist dit experiment, dat door een jong meisje werd uitgevoerd voor een wetenschapsopdracht, leidde tot een studie https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S259000642100003X?via%3Dihub van de Universiteit van Trento, die dit vermogen analyseerde om het toe te passen op engineering bij het maken van duikapparatuur. Dit is een voorbeeld van hoe iedereen buitengewone ontdekkingen kan doen door eenvoudigweg de natuur en haar dynamiek te observeren.

Soms kan de natuur ons prachtige dingen leren; bekijk de video https://www.tiktok.com/@mrs.b.tv/video/7101023699872075050?is_from_webapp=v1&item_id=7101023699872075050 om het te ontdekken!

Advertisement