Maak plezier met je kinderen door instant ijs te maken: de snelle en eenvoudige manier

door Natasja

25 December 2022

Maak plezier met je kinderen door instant ijs te maken: de snelle en eenvoudige manier
Advertisement

Hoe wordt water ijs? Een vraag die elke ouder wel eens heeft moeten beantwoorden. Je kunt proberen hen uit te leggen dat kou de beweging van watermoleculen vertraagt door hun bindingen in een geordende positie vast te zetten, maar dat zou hen waarschijnlijk vervelen en hun interesse doen verliezen voordat je hun vraag hebt beantwoordt. De beste manier om een uitgebreid en onderhoudend antwoord op deze vraag te geven is hen te laten experimenteren. Er zijn veel manieren waarop kinderen het vriesproces zelf kunnen ondervinden; je kunt bijvoorbeeld een glas water voor het raam laten staan op een nacht waarop vorst wordt verwacht of het een paar uur in de vriezer zetten zodat het water in vaste toestand verandert.

Maar als ook jouw kinderen ongeduldig zijn en niet zo lang kunnen wachten, is er een manier om instant ijs te maken: we ontdekken het samen met de video van @mrs.b.tv.

via @mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Er zijn verschillende manieren om instant ijs te maken. Met een beetje moeite en de juiste hoeveelheid geduld is het echter mogelijk om het experiment binnen enkele seconden tot een goed einde te brengen. De Tiktokker @mrs.b.tv stelt vele manieren voor om op een leuke manier wetenschap te leren; onder andere stelt ze een eenvoudig experiment voor om aan de kinderen voor te leggen om samen te ontdekken hoe ijs wordt gevormd, zonder uren te moeten wachten tot dit proces plaatsvindt.

Om dit zeer eenvoudige experiment uit te voeren, volstaat het een kleine fles met water te vullen en deze twee uur in de vriezer te laten afkoelen. Neem na deze tijd een ijsblokje en leg het in een kom of op een bord. Giet het water uit de fles eroverheen en je zult zien dat het blokje langzaam begint te groeien. Dit verschijnsel is mogelijk omdat het water na twee uur in de vriezer bijna bevroren is en door het contact met het ijsblokje steeds grotere kristallen kan vormen. 

Simpel en leuk, toch? We weten zeker dat de kinderen versteld zullen staan van de verrassing en zich een beetje als Elsa uit Frozen zullen voelen! Zet je water en ijsblokjes klaar open de @mrs.b.tv video https://www.tiktok.com/@mrs.b.tv/video/6911480118137359622?is_from_webapp=v1&item_id=6911480118137359622 en veel plezier! 

Advertisement