8 eenvoudige en leuke wetenschappelijke experimenten om thuis met kinderen te doen

door Natasja

20 Juli 2021

8 eenvoudige en leuke wetenschappelijke experimenten om thuis met kinderen te doen
Advertisement

Er is geen betere manier voor kinderen om te leren door plezier te maken. Betrokken zijn bij creatieve activiteiten is een geweldige manier om informatie op te nemen en de nieuwsgierigheid te stimuleren naar de vele interessante verschijnselen in de wereld om ons heen. Daarom is het altijd een goed idee om ze dingen te leren via eenvoudige experimenten die thuis of op school kunnen worden uitgevoerd met een paar gemakkelijk te vinden voorwerpen.

Hier zijn er een aantal, perfect om de belangstelling van kinderen op een leuke en creatieve manier te stimuleren.

Advertisement

Welk ei blijft drijven?

Welk ei blijft drijven?

Pinterest

Haal twee verse eieren, twee glazen, zout en water.

Vul één glas met water en één met water en zout. Doe een ei in elk glas.

Je zult zien dat alleen het ei in het zoute water blijft drijven: door de toevoeging van zout verandert de dichtheid van het water, waardoor die groter wordt dan die van het ei, dat dan blijft drijven. In normale omstandigheden daarentegen heeft het ei een grotere dichtheid dan het water, zodat het zinkt.

Advertisement

Avocado's kweken

Avocado's kweken

Pinterest

Nadat je van een avocado hebt genoten, maak de pit schoon en steek er alleen het topje van vier tandenstokers in, die op gelijke afstand van elkaar staan (ze vormen dan een kruis). Leg het geheel op de bovenkant van een met water gevuld glas, zodat de onderkant van de pit onder water staat. Laat het geheel een paar weken op kamertemperatuur staan en voeg zo nodig water toe: je zult zien dat er wortels aan de onderkant en een scheutje aan de bovenkant zullen uitlopen. Wanneer ze voldoende ontwikkeld zijn, kun je ze in een pot planten en laten groeien.

Waarom moet je de pit laten zweven? Zodat de wortels comfortabel kunnen groeien!

Suikerkristallen

Suikerkristallen

littlebinsforlittlehands.com

Wat heb je nodig: water, suiker, houten spiesjes, bakpapier, lege glazen, koekenpan, voedingskleurstof, wasknijpers.

Wat te doen: vul een kwart glas met water en los er twee theelepels suiker in op, laat het oplossen zodat er een siroop ontstaat. Strooi een beetje suiker op het stuk bakpapier en haal de spiesjes door de siroop, zodat het hout plakkerig wordt. Doop de spiesjes vervolgens in de suiker zodat ze bedekt zijn met korreltjes. Wanneer ze goed bedekt zijn, laat je ze op het bakpapier drogen.

De volgende dag giet twee glazen water in de pan, verwarm het een beetje en los er vijf glazen suiker in op. Laat de aldus verkregen siroop een kwartiertje, maar niet langer, afkoelen en giet het vervolgens in een aantal lege potten of hoge glazen, waarbij aan elk glas een andere kleurstof wordt toegevoegd. Steek in elk van de glazen een gesuikerde spies, die met een wasknijper wordt opgehangen, zonder dat ze de randen of de bodem raken.

Wat gebeurt er? De oplosbaarheid van de stroop neemt af naarmate de temperatuur daalt, zodat een suikersediment ontstaat dat zich als kristallen op de spiesjes vormt!

Het water komt er niet uit!

Het water komt er niet uit!

stevespanglerscience.com

Wat heb je nodig: een doorzichtige plastic zak, zoals een zak voor levensmiddelen, water, potloden.

Wat te doen: vul de zak tot de helft met water en sluit hem of houd hem stevig vast met één hand. Steek de potloden erin waar het water is, doorboor het plastic van links naar rechts.

Wat gebeurt er? Je zult geen water uit de gaten zien komen, omdat de moleculen in het plastic dichter bij elkaar komen als het plastic van de zak wordt gebroken, en ze met name om de potloden heen "knijpen", waardoor het geheel uiteindelijk wordt afgesloten! Dit zou niet gebeuren als je eerst de lege zak met de potloden erin zou doorprikken en dan met water zou vullen!

Ballon op punaises

Ballon op punaises

Video tutorial di My Labs/YouTube

Wat heb je nodig: ballonnen, water, punaises (of een houten plank met spijkers).

Wat te doen: vul twee ballonnen met water en maak ze dicht. Plaats een van hen op een enkele punaise en een andere, voorzichtig, op een bedje van punaises of spijkers (waarvan de punten zich allemaal op dezelfde hoogte moet bevinden).

Wat gebeurt er? een ballon (ook als die alleen maar met lucht is opgeblazen) die op één punt rust, zal barsten. De andere zal ondersteund blijven door het bed van punaises, want hoe meer punaises er zijn, hoe meer de druk die elk van de punaises op het oppervlak van de ballon uitoefent, afneemt.

Advertisement

Koolbladeren kleuren

Koolbladeren kleuren

Pinterest

Wat heb je nodig: koolbladeren, glazen, water, voedselkleurstof

Wat te doen: vul vier glazen met water en giet in elk glas een andere kleurstof. Leg vervolgens de koolbladeren erin, met de onderkant naar beneden.

Wat gebeurt er: na een nacht zullen de bladeren van kleur veranderd zijn, afhankelijk van hoe sterk je de voedselkleurstof verdund hebt. Dit komt doordat de planten het water absorberen dat in alle delen van de bladeren opstijgt. Deze bladeren absorberen ook de kleurstof, die hun uiterlijk dan op een fantastische manier verandert! Je zou dit ook met witte bloemen kunnen doen!

Een vlam geeft geen schaduw

Een vlam geeft geen schaduw

Pinterest

Wat heb je nodig: een lucifer, een aansteker en een zaklamp

Wat te doen: steek een lucifer aan en houd die dicht bij een gladde, lichtgekleurde muur of oppervlak. Steek vervolgens een zaklamp aan die de lucifer van de andere kant verlicht, zodat de schaduw ervan op de muur wordt geworpen.

Wat gebeurt er: je ziet de schaduw van de aangestoken vlam niet verschijnen, alleen de lucifer. Dit komt doordat schaduwen een minder helder oppervlak zijn dan de rest, veroorzaakt door de aanwezigheid van een voorwerp dat de lichtbron gedeeltelijk blokkeert. Een schaduw is dus een gebied waar licht ontbreekt (gedeeltelijk of volledig). Maar als het voorwerp dat de lichtstraal blokkeert in feite een nog helderder licht is (en er is geen helderder licht dan dat van een vlam), dan zal dit voorwerp (de vlam) geen schaduw produceren en zal het transparant lijken!

Veel plezier!

Advertisement