Springende kikkers: 9 supercreatieve knutselwerkjes om met papier en karton te maken

door Natasja

19 April 2024

Springende kikkers: 9 supercreatieve knutselwerkjes om met papier en karton te maken
Advertisement

Kikkers zijn leuke en nieuwsgierige dieren om te observeren. Het zijn amfibieën, dus ze leven zowel in het water als op het land, en ze staan bekend om hun ongelofelijke sprongen en het feit dat ze met hun uitgestoken tong op insecten kunnen jagen. Er zijn heel veel verschillende soorten, sommige zelfs heel gevaarlijk! Ze fascineren jong en oud en zijn daarom een leuk idee voor creatieve knutselwerkjes. Hier zijn er een paar om met papier en karton te maken.

Advertisement

1. De springende kikker met een harmonicagevouwen lichaam

1. De springende kikker met een harmonicagevouwen lichaam

Tutorial via kidsartncraft.com

Er is een trucje dat van jongs af aan wordt geleerd: maak een soort accordeon met gewoon twee stroken papier die herhaaldelijk over elkaar zijn gevouwen. Je hebt deze eenvoudige techniek nodig om het lichaam van de kikker in kwestie te bewerken, zodat je hem vervolgens kunt laten springen, want die "accordeon" werkt een beetje als een veer!

Advertisement

2. Kikkers met origami

2. Kikkers met origami

Video tutorial via Neil Lin Origami Tutorials林/YouTube

Kon de kunstzinnige Japanse kunst van origami ontbreken in een serie papieren knutselwerkjes? Zeker niet! En dus zijn er verschillende technieken te leren om een vel papier zo te vouwen dat er uiteindelijk echt een groene, gestileerde kikker ontstaat, die je met kleine sprongetjes op tafel of op de grond kunt laten springen.

3. De versie met ogen

3. De versie met ogen

Video tutorial via Craftz Talent/YouTube

Zoals je ziet kun je, nog steeds in de wereld van origami, een kikker maken die er wat gestructureerder uitziet: de vouwen maken een spleet in het midden en creëren een hoofd waarop ruimte is voor plakogen - maar het kan ook zonder. Het belangrijkste is om de juiste volgorde van het vouwen te leren om een springbare kikker te krijgen.

4. De kikker die zijn tong uitsteekt

4. De kikker die zijn tong uitsteekt

Video tutorial via Kids Craft/YouTube

Niet alle papieren knutselwerkjes voor kikkers zijn bedoeld om te springen, maar ze kunnen nog steeds interactief zijn. Deze bijvoorbeeld richt zich op een andere speciale eigenschap van deze dieren: het vermogen om hun tong, die erg lang is, snel uit te steken om nietsvermoedende insecten te vangen om zich mee te voeden. En ook jij kunt een papieren creatie maken die dit kan doen - zonder dat de insecten eronder lijden.

5. Kikkers in de vijver

5. Kikkers in de vijver

easypeasyandfun.com

Hoe kun deze schattige kikkers vol leuke details, comfortabel en vrolijk zittend op een drijvend blad negeren? Dit zijn waterlelies (en als hint zie je ook een bloemetje). Het zijn waterplanten die groeien op het oppervlak van vijvers en kleine meren, of op de oevers van sommige grotere meren. Ze worden ook gebruikt in watertuinen en als er weinig risico is om gestoord te worden, is het niet ongewoon om kikkers te zien rusten op een van de drijvende bladeren.

Advertisement

6. Op de gekleurde waterlelies

6. Op de gekleurde waterlelies

thecrafttrain.com

Er zijn verschillende variaties op het thema om uit te kiezen, en misschien vind je deze wel het leukst, met de kleurrijke bladeren en de kikker die, in plaats van rustig te zitten, klaar is om aan te vallen met zijn snelle tong!

7. Kikkers met wc-rollen

7. Kikkers met wc-rollen

thecrafttrain.com

Een ander element dat niet ontbreekt op de lijst van creatieve knutselwerkjes met papier: kartonnen kokers gebruiken die in het wc-papier zitten. Of ook die van keukenpapier en huishoudfolie.

Ook die kunnen, op de juiste manier geknipt en gekleurd, een kikker op de vijver worden.

Advertisement

8. De kikker die heeft gejaagd!

8. De kikker die heeft gejaagd!

messylittlemonster.com

Een heel eenvoudig knutselwerkje, waarvoor je een kartonnen koker, touw (dat doet denken aan de tong van de kikker) en een gekleurd stuk papier in de vorm van een vlieg nodig hebt. Zo gaat de kikker dus echt op jacht!

9. De kikker met de beker

9. De kikker met de beker

afewsmalladventures.com

Een andere kikker met een grappig gezichtje kan worden gemaakt door een gewone papieren beker te versieren. Deze is geïnspireerd op de illustraties in het kinderboek "Snap!" van Anna Walker, dat erg populair is bij kleine kinderen!

Heb jij al de kikker gevonden die je met papier wilt namaken?

Advertisement