Is het je ooit opgevallen dat cacaopoeder niet nat wordt als je het in melk strooit?

door Natasja

26 December 2022

Is het je ooit opgevallen dat cacaopoeder niet nat wordt als je het in melk strooit?
Advertisement

Er zijn heel veel kleine experimenten die je thuis kunt doen met behulp van voorwerpen en ingrediënten die je meestal al in huis hebt, en met deze leuke activiteiten leer je altijd wel iets. Er zijn bijvoorbeeld verschijnselen waarmee je elke dag wordt geconfronteerd en waarvan je zelfs bij het waarnemen niet weet waarom ze gebeuren, misschien denk je er verder ook niet over na en neem je ze gewoon voor lief.

Een voorbeeld hiervan is oplosbare cacao waarmee lekkere ontbijtjes en snacks kunnen worden gemaakt. Heb je wel eens gemerkt dat als je een lepel met cacao vult en in een vloeistof (zoals melk) doopt, hij niet echt nat wordt? En die keren dat er zelfs na het roeren klontjes overblijven, als je ze "doorprikt" of tegen de zijkant van de beker drukt, je ziet dat de cacao binnenin nog helemaal droog was? 

via @mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

@mrs.b.tv/TikTok

Dit fenomeen staat centraal in een populaire video https://www.tiktok.com/@mrs.b.tv/video/6929193095074499845 van het TikTok-account van @mrs.b.tv: de maakster, die docent is en vaak interessante wetenschappelijke fenomenen uitlegt op haar sociale kanaal, laat je zien wat er gebeurt als je een lepel cacao in melk doopt. Als je dit zeer eenvoudige experiment thuis wilt nadoen, moet je het volgende bij de hand hebben:

  • Een kopje melk;
  • Een pakje cacaopoeder;
  • Een lepel;
  • Een mes of iets scherps.

1.Doe cacao op de lepel;
2. Dompel het zo horizontaal mogelijk onder in de melk en beweeg het niet;
3. Haal het er na een seconde of twee uit en merk dat het nog steeds droog is.
4. Als het er juist nat uitziet, d.w.z. je ziet dat het oppervlak van de cacaoprop donkerder is geworden omdat het gedrenkt lijkt in vloeistof, neem dan het mes en "doorboor" het oppervlak met de punt: het zal weer helemaal droog worden, zoals het van binnen was.

Als je ook een tweede video https://www.tiktok.com/@mrs.b.tv/video/6929193095074499845 bekijkt van dezelfde maakster, die dit keer het experiment herhaalde met water in plaats van melk, wordt het resultaat nog duidelijker. Het is bijna hypnotiserend om het cacaopoeder helemaal droog uit het glas water te zien lepelen!

Hoe is dit mogelijk? De reden hiervoor is dat cacaopoeder hydrofoob is, d.w.z. dat het geen water opneemt, en alleen in de vloeistof oplost als het goed gemengd is. En aangezien melk grotendeels uit water bestaat (ongeveer 87%), wordt zelfs dat niet door cacao opgenomen. Dus, als je de buitenste film "doorprikt", gaat de cacao de vloeistof weer afstoten!

Wil je niet meteen deze eenvoudige truc thuis uitproberen?

Advertisement