Een lap stof leggen over de airco in de auto in de strijd tegen de hitte

door Skip

31 Augustus 2023

Een lap stof leggen over de airco in de auto in de strijd tegen de hitte
Advertisement

Auto geparkeerd in de volle zon, in de file staan op weg naar vakantiebestemmingen of dagjes strand. De warmte in de auto kan verschrikkelijk oplopen en moet de airco dus uren non stop loeien. Soms zijn de temperaturen zo hoog dat zelfs 's avonds de raampjes opendoen niet helpt.

Het is bekend dat wanneer je de airco gebruikt het brandstofverbruik onevenredig veel stijgt en je dus veel vaker moet tanken dan je zou willen. En stel dat een lap stof nou de truc zou zijn waarmee je dit probleem ten minste gedeeltelijk zou kunnen oplossen?

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe kan je nou met een simpele lap stof deze situatie verhelpen? Het idee hierachter is hetzelfde als wat in een soortgelijke situatie wordt toegepast thuis.

Wanneer het echt heel warm is dan passen veel mensen de simpele en goedkope truc toe waarbij je een oud laken (of sowieso een hele lichte stof) natmaakt en uitwringt en deze voor open ramen hangt of misschien voor een ventilator. De tocht die dan van buiten komt of van de ventilator raakt dan eerst de natte lap stof en komt er dan verkoeling in de kamer.

Het idee is om in de cabine van de auto hetzelfde effect na te bootsen, waarbij je dan wel een lap stof gebruikt die wat kleiner is, nat en dan over de ventilatieopeningen wordt gelegd, en je dan dus niet de airconditioningfunctie hoeft aan te zetten. Als je alleen gaat voor luchtcirculatie zonder temperatuurregeling in combinatie met een natte doek dan vormt dit de vervanging voor de klimaatbeheersingsinstallatie die zoveel brandstof vergt.

Werkt het? In feite wel, al is het logischerwijs wel zeer beperkt. De temperatuur gaat er niet aanzienlijk door omlaag, maar een beetje verkoeling merk je wel. Er is echter wel een negatief aspect waar je aan moet denken. Je zorgt voor vochtigheid in de auto en is dus luchten met de raampjes een klein beetje naar beneden wel noodzakelijk. Het kan namelijk gaan stinken en is het altijd wel linke soep wanneer je water in contact of tenminste in de buurt laat komen van elektronische onderdelen.

Heb je dit al eens geprobeerd?

Advertisement