Oude ramen? Ontdek hoe je ze kunt isoleren om tocht te voorkomen en de warmte in huis te houden

door Natasja

01 Januari 2023

Oude ramen? Ontdek hoe je ze kunt isoleren om tocht te voorkomen en de warmte in huis te houden
Advertisement

Het voelen van koude luchtstromen door de ramen is niet alleen erg vervelend en mogelijk schadelijk voor de gezondheid, maar het is ook een factor die bijdraagt aan een hoger energieverbruik wanneer je het huis wilt verwarmen. Het betekent in feite dat de ramen en deuren niet goed geïsoleerd zijn, en dit kan te wijten zijn aan het feit dat ze erg oud zijn, en dus gemaakt zijn met verouderde criteria of materialen; of dat ze in de loop der tijd verslechterd zijn en dat er op de een of andere manier ingegrepen moet worden.

Het is niet noodzakelijkerwijs zo dat de enige oplossing erin bestaat de ramen te vervangen, wat een zeer grote uitgave betekent. Er zijn methoden om ramen te isoleren en het warmteverlies sterk te verminderen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
mercfh85/imgur

mercfh85/imgur

Als je spleten rond raamkozijnen opmerkt, kun je overwegen deze te vullen met polyurethaanschuim, maar alleen als de spleten groot genoeg zijn.

Als alternatief kan je overgaan tot afdichten, te gebruiken bij dunnere spleten: dit houdt in dat deze worden gedicht met siliconen of speciale latex, in een proces dat vergelijkbaar is met het proces dat wordt gebruikt tussen de planken die de romp van schepen vormen, om deze waterdicht te maken.

Advertisement
Jackiedees/Reddit

Jackiedees/Reddit

Wanneer er daarentegen geen spleten en barsten rond of op het kozijn zijn, maar het probleem misschien komt van de plaats waar het glas op het hout aansluit, worden vaak isolerende afdichtingen gebruikt, meestal van rubber. Ze kosten weinig, maar moeten vaker worden vervangen, omdat ze in vergelijking met andere methoden vrij snel beschadigd raken.

Om het isolerend vermogen van het glas te verhogen, zijn er speciale folies die worden aangebracht. Ze worden op het glas aangebracht en kunnen de zonnestralen filteren, waardoor ze ook de zomerhitte tegengaan.

Er zijn ook meer rudimentaire oplossingen die soms van pas komen in noodgevallen of misschien in minder bewoonde omgevingen zoals zolders en kasten: in plaats van folie kun je noppenfolie gebruiken (plastic met luchtbelletjes), dat eigenlijk vrij goed isoleert. Of je kunt plastic folies toevoegen die niet in contact blijven met het glas, maar een soort tweede ruit vormen: ze worden aan de kozijnen bevestigd, waardoor er een luchtruimte tussen hen en het glas ontstaat, die dezelfde functie vervult als dubbele beglazing.

Heb je wel eens een van deze oplossingen geprobeerd?

Advertisement