Persiennes perfect schoon in een paar stappen. Zo maak je ze moeiteloos goed schoon

door Skip

23 Augustus 2022

Persiennes perfect schoon in een paar stappen. Zo maak je ze moeiteloos goed schoon
Advertisement

Persiennes, of nou van hout pvc aluminium zijn, ze beschermen het huis, beschermen ons tegen de weersomstandigheden, tegen de warmte. Ze filteren daglicht zodat we ook overdag kunnen slapen, en geven ze ons een veilig gevoel. Ook kan je met persiennes een persoonlijk tintje geven aan je huis wanneer je gelet hebt op details bij het uitkiezen van deze luiken.

We laten het echter maar al te vaak gebeuren dat we ze vergeten en dat ze de stadse stof en smog gaan happen waardoor ze nog sneller gaan slijten. Het is belangrijk om ze tegelijk met de balcons regelmatig schoon te maken zodat ze langer tiptop in orde blijven en er geen grootse vervanging of onderhoud hoeft plaats te vinden.

Maar hoe krijg je die dingen op degelijke wijze schoon? Dat kan al met een paar simpele stappen, kom erachter hoe! 

Advertisement

Stof ze regelmatig af

Stof ze regelmatig af

Creativo

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat ze altijd goed stofvrij zijn. Dit stofvrij maken kan je op dezelfde manier doen, ongeacht van welk materiaal ze zijn gemaakt. Je hebt een stofdoek, bezem en een ragebol nodig. Je kan ook een stofzuiger inzetten als er veel viezigheid is. Aanbevolen wordt om deze handeling minstens eens in de 7 á 10 dagen te doen om te voorkomen dat het vuil zich gaat nestelen waardoor toekomstige poetsbeurten langer duren en meer energie kosten.

Reinigen van persiennes is anders bij iedere materiaalsoort, hoe vaak dit moet hangt af van waar de persiennes zijn geplaatst.

Advertisement

Houten persiennes

Houten persiennes

Pixabay

Laten we bij het meest delicate materiaal beginnen: hout. Schoonmaak dient eens per maand plaats te vinden met verdunde, niet-agressieve schoonmaakmiddelen. Je kan afwasmiddel verdund met water gebruiken of Marseillezeep. Pas ook op sponsjes en schuursponsjes, gebruik liever een zachte spons.

Wil je heel precies schoonmaken en alle moeilijke plekjes bereiken, gebruik dan een tandenborstel met zachte haren.

Daarna kan je ook een beetje beschermende olie aanbrengen (olijfolie kan ook) op het hout om het te laten glimmen en het te verzorgen,

Aluminium persiennes

Deze dienen minder vaak te worden gereinigd dan houten persiennes, en is de benadering verschillend afhankelijk van het feit of het aluminium een vernislaag heeft of niet.

  • In geval van klassiek aluminium kan een oplossing van warn water, azijn en een beetje afwasmiddel gebruikt worden ter grondige reiniging en ontvetting. Daarna drogen met een doek. Een andere mogelijkheid is om met stoom te reinigen. Droog naderhand ook weer direct teneinde een waas op het aluminium te voorkomen.
  • Voor aluminium met vernislaag dient men rekening te houden met de vernislaag die kapot kan gaan. Je kan een oplossing van water en Marseillezeep gebruiken. Spoel dit goed af alvorens te drogen. Anders kan je ook een mix van baking soda en water gebruiken. In dat geval is drogen met een doek voldoende.

Persiennes van pvc

Ook persiennes van pvc zijn onderhoudsarm. Schoonmaken is in dit geval kinderlijk simpel. Voldoende is om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken of een mengsel bestaande uit 1/3 ontvetter en 2/3 water. Belangrijk is dat het product dat je gebruikt niet te agressief is en doeken en sponzen zacht zijn.

Voor de hardnekkigere vlekken kan je een doek gebruiken die in gedenatureerde alcohol is gedrenkt. Droog ook nu weer met een doek.

Klaar om je persiennes weer even op te frissen? Gebruik jij andere manieren om ze schoon te maken?

Advertisement