Rijst en zijn vele eigenschappen: ontdek op hoeveel manieren het van pas kan komen in huis

door Natasja

03 Januari 2023

Rijst en zijn vele eigenschappen: ontdek op hoeveel manieren het van pas kan komen in huis
Advertisement

Rijst is echt een geweldige bron. Behalve dat het een voedingsmiddel is dat overal ter wereld populair is vanwege de grote veelzijdigheid en het feit dat het bijna overal kan worden geteeld, heeft het nog duizend andere echt waardevolle eigenschappen.

Het is een zeer voedzaam voedingsmiddel en wordt door sommige oosterse volkeren beschouwd als wonderbaarlijk voor de huidverzorging. En onder de duizenden toepassingen die ervan kunnen worden gemaakt, hebben sommige zelfs betrekking op de woonomgeving en de dagelijkse problemen die erdoor kunnen ontstaan. Niet iedereen is zich daar echter voldoende van bewust.

Hier volgen enkele manieren waarop rijst zeer nuttig kan zijn in situaties die verband houden met het huis en het dagelijks leven.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Om geuren te absorberen: rijst is werkelijk fenomenaal in het absorberen van allerlei soorten geuren, een beetje zoals baking soda. Als je daarom wat in een kopje doet of het in kleine zakjes verdeelt om op kritieke plaatsen te leggen, kan het van pas komen om allerlei geurtjes te verwijderen. Je kunt het in elke kamer van het huis gebruiken, ook in de badkamer, waar onaangename geuren van uiteenlopende aard het meest voorkomen. En, juist vanwege het grote absorberende vermogen, zal het, als je er een paar druppels van een willekeurige geurende essentiële olie doorheen mengt, ook een lekkere geur in de lucht brengen.
  • Om vocht in huis te absorberen: naast het absorberen van geuren heeft rijst de grote gave om vocht te absorberen en af te voeren. Daarom zal het plaatsen van kleine kopjes of zakjes vol ervan in huis niet alleen onaangename geuren neutraliseren, maar ook de lucht helpen ontvochtigen. Het gebruik ervan, bijvoorbeeld bij het drogen van kleding in de buurt van radiatoren, zal een wondermiddel zijn om de juiste vochtigheidsgraad in huis te herstellen.
  • Voor het repareren van natte elektronische apparaten: en ook hier, door zijn enorme vermogen om vocht te absorberen is rijst van onschatbare waarde voor het repareren van apparaten die per ongeluk nat zijn geworden. Voor de niet-ingewijden: als je je telefoon in het water laat vallen, is het eerste wat je moet doen hem in een bak met rijst leggen.
  • Om zilverwerk te poetsen: weinig mensen weten dat het zetmeel in rijst een stof is die zilver glanzender kan maken. Om bijvoorbeeld zilverwerk schoon te maken, kun je het weken in het water waarin je de rijst hebt gekookt. Laat het een paar minuten intrekken, dan afspoelen en afdrogen. Je zult de nieuwe glans onmiddellijk bewonderen. 

Kende je deze alternatieve manieren om rijst te gebruiken al?

Advertisement