Laat het huis lekker ruiken met laurier: tips voor het gebruik van de geur van deze kostbare plant

door Natasja

13 Januari 2023

Laat het huis lekker ruiken met laurier: tips voor het gebruik van de geur van deze kostbare plant
Advertisement

Laurier is een plant waaraan veel eigenschappen worden toegeschreven. Het staat van oudsher bekend als de plant der wijsheid en wordt al sinds de oudheid gebruikt als remedie tegen vele problemen en zelfs lichamelijke kwalen. De digestieve, antibacteriële en kalmerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld bekend.

Naast deze en vele andere kwaliteiten heeft laurier de eigenschap zeer geurig te zijn. Het kan dus worden gebruikt om kamers in huis te ontgeuren en ze een delicate geur en een aangename, ontspannende geur te geven. Het is mogelijk om verschillende methoden toe te passen, die allemaal zeer nuttig zijn, om laurier zijn betoverende geur in huis te laten verspreiden.

We illustreren er hieronder enkele.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Laten we beginnen met te zeggen dat, om het huis met laurier te parfumeren, het het beste is de bladeren te drogen. Daarvoor maak je ze los van het takje en leg je ze op een dienblad of in een mandje dat je enkele dagen op een donkere, droge plaats laat staan. Je kunt ook de oven gebruiken, waarbij je de bladeren op een met bakpapier beklede bakplaat legt en deze enkele minuten op 180° laat staan.

Als je eenmaal je gedroogde bladeren hebt, kun je verder gaan met de verschillende geurmethodes.

  • Bladeren overal rond in huis: een eerste manier om de woonomgeving te ontgeuren met bladeren is ze op strategische punten van het huis te leggen van waaruit de geur zich het best kan verspreiden. Dit is vooral het geval als je ze in de buurt van warmtebronnen zoals vuur, radiatoren of kaarsen plaatst. Je kunt ook beslissen of je ze gewoon op een bordje doet om ze op de vooraf bepaalde plaatsen te zetten, of decoraties maakt zoals slingers of kransen die niet alleen parfumeren maar ook verfraaien.
  • In de bevochtiger van de radiator: een andere methode om de geur van laurier te benutten is via de waterverdamper die aan radiatoren wordt bevestigd om de lucht minder droog te maken. Kook wat gedroogde laurierbladeren in water en wanneer het aftreksel klaar is, giet het in de waterverdamper. Van daaruit, met de warmte, zal het verdampen en het huis vullen met zijn heerlijke geur.
  • In de badkamer: door gebruik te maken van de warmte en de waterdamp die in de badkamer worden geproduceerd, kun je met laurier de douche een nog aangenamere en meer ontspannende verwenervaring maken. Bevestig het aan de douchekop op een plaats waar het niet in contact kan komen met water. Tijdens het douchen kun je de aangename geur inademen, waardoor je een moment van absoluut welzijn beleeft.
  • In de kledingkast: de laurier kan, zoals vele andere planten, ook gebruikt worden om de kledingkast te parfumeren. Doe wat blaadjes in kleine organza zakjes en leg ze in laden en kasten. De geur van je kleren en kledingstukken zal zeker verbeteren. 

Heb je wel eens laurier gebruikt om je huis te parfumeren?

Advertisement