De afzuigkap ontvetten: natuurlijke methoden om dat zonder problemen te doen

door Natasja

25 Februari 2023

De afzuigkap ontvetten: natuurlijke methoden om dat zonder problemen te doen
Advertisement

Een schone en goed werkende afzuigkap is essentieel voor de goede werking, het comfort en de hygiëne van de keuken zelf. Het is een accessoire dat alle dampen absorbeert, en daarmee ook de geuren die onvermijdelijk ontstaan bij het koken.

Vooral bij het frituren is het veel gemakkelijker om te voorkomen dat onaangename geuren zich naar alle hoeken van het huis verspreiden en zelfs op de kleren terechtkomen wanneer de afzuigkap zijn werk doet. Daartoe is het noodzakelijk om de kap steeds goed schoon te houden en de vetlaag die zich erop vormt regelmatig te verwijderen. Als dit niet gebeurt, lijdt niet alleen de werking van het apparaat eronder, maar ook de algemene hygiëne in de keuken, die essentieel is bij het koken en gezond voedsel te bereiden dat veilig kan worden gegeten.

Dus, als je niet de gebruikelijke chemische schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, zijn hier enkele zeer nuttige natuurlijke remedies om het probleem op een eenvoudige maar effectieve manier op te lossen.

Advertisement
TodaysHomeowner/Reddit

TodaysHomeowner/Reddit

Ervan uitgaande dat de buitenkant van de afzuigkap elke keer dat je kookt moet worden schoongemaakt en de binnenkant één keer per week, kunnen enkele methoden met natuurlijke producten je daarbij helpen. Laten we eens kijken welke dat zijn.

  • Citroenzuur: een theelepel opgelost in koud water is voldoende om een ontvettende oplossing te verkrijgen waarin je een schone doek kunt dompelen die je goed uitwringt en over het te behandelen oppervlak veegt.
  • Witte azijn: azijn is een andere goede bondgenoot bij het schoonmaken van afzuigkappen. Giet een paar eetlepels in warm water en gebruik de oplossing om de vettige delen te ontvetten met behulp van een schone doek of spons en spoel vervolgens af. Je kunt ook een pan met water en azijn koken en deze laten verdampen in de richting van de kap. Je zult merken dat het op deze manier veel gemakkelijker is om zowel de buitenkant als de binnenkant te reinigen van vetresten.
  • Marseillezeep: los wat Marseillezeepvlokken op in warm water, doop de doek waarmee je de afzuigkap gaat schoonmaken erin. Veeg waar nodig en spoel vervolgens af. Naast de doeltreffendheid en reinigingskracht van dit middel is de geur dat extra element waardoor je het bijzonder fijn zult vinden.
  • Groene zeep: groene zeep, een ander veel gebruikt en tamelijk ecologisch product, kan rechtstreeks op de spons of doek voor het ontvetten worden aangebracht of ook in water worden opgelost om een reinigingsoplossing te vormen. Ga dan verder met schoonmaken en spoel daarna af met koud water. Ook hier is het resultaat verzekerd.

Welke van deze middelen ken je al?

Advertisement