Stof in de radiator: hoe het gemakkelijk en volledig te verwijderen met een vochtig schoonmaakdoekje

door Natasja

31 December 2022

Stof in de radiator: hoe het gemakkelijk en volledig te verwijderen met een vochtig schoonmaakdoekje
Advertisement

Stof is een regelmatige en ongewenste gast in huis, en hoewel je er altijd alles aan doet om het te verwijderen, vind je elke dag wel een plek die aan de schoonmaakbeurt is ontsnapt en nog steeds is besprenkeld met dat dunne laagje dat alles grijs en dof maakt. En terwijl er sommige plaatsen zijn die je zelden bezoekt maar altijd onthoudt, ontsnappen andere vaak aan je aandacht. Hoeveel mensen maken bijvoorbeeld regelmatig de bovenkant van wandkasten, kasten en andere hoge meubels schoon?

Onder de plaatsen die bij het schoonmaken worden vergeten zijn vaak radiatoren. Of beter gezegd, je denkt er wel aan als je met de stofdoek langsloopt, maar ben je er echt zeker van dat je al het stof perfect verwijdert? Waarschijnlijk niet: het zet zich overal af, zelfs op de meest onverwachte plaatsen, en in sommige gevallen is het echt moeilijk om het te verwijderen. Er zijn echter trucs waarmee je de radiatoren eenvoudig en volledig van stof kunt ontdoen. Laten we ze samen ontdekken.

Creativo

Creativo

Het moeilijkst te reinigen deel van radiatoren is de ruimte tussen de verschillende elementen, vooral bij modellen waarbij de elementen zeer breed en de ruimte ertussen zeer smal is.

Om het stof volledig te verwijderen, neem een vochtig schoonmaakdoekje en bind het aan één kant vast. Steek vervolgens het doekje in de opening tussen de elementen en schuif het naar beneden. Herhaal deze handeling over de gehele lengte van de radiator en vervang het doekje wanneer het te vuil is. De doekjes zijn zeer handig om ook de buitenkant van de radiator te reinigen en te ontsmetten en laten een aangename geur achter.

Deze methode kan ook worden toegepast met vochtige stofdoeken. Als je ze niet in de winkel kunt vinden, kun je ze gemakkelijk zelf maken door traditionele doekjes te bevochtigen met een mengsel van water en azijn of water en citroen of ook water, alcohol en essentiële oliën. 

Als je de radiatoren moet schoonmaken, misschien aan het begin van het winterseizoen, na maanden van niet-gebruik, haal dan wat lappen of handdoeken of een ondiepe teil en vul een fles met een mengsel van water en alcohol of water en azijn. Giet het mengsel beetje bij beetje in de gaten tussen de verschillende elementen en steek er een dunne pijpenrager in. Je zult geleidelijk al het vuil op het doek of in de teil naar de vloer zien zakken. 

Nu de radiatoren schoon en stofvrij zijn, kun je genieten van de warmte in je huis!

Advertisement