Vochtigheid in huis bestrijden? Pas de flessenmethode toe

door Natasja

31 December 2022

Vochtigheid in huis bestrijden? Pas de flessenmethode toe
Advertisement

Het probleem van vocht in huis is een veel voorkomend verschijnsel in veel woningen, zelfs wanneer deze zich niet in een koude omgeving bevinden of wanneer de atmosferische en milieuomstandigheden dit in de hand lijken te werken. Het is ook niet noodzakelijkerwijs een vijand die alleen in oudere woningen, gebouwd volgens verouderde criteria, bestreden moet worden. Er zijn namelijk veel factoren die kunnen bijdragen tot de aanwezigheid van vocht in huis, soms zelfs verergerd door het gesloten houden van deuren en ramen in badkamers en bijvoorbeeld in ruimtes waar de was wordt opgehangen.

Hoe kan dit verschijnsel, dat ook schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben, worden tegengegaan? Er zijn veel kleine DIY oplossingen om te proberen, zoals de flessenmethode.

Advertisement
Creativo

Creativo

Dit is een eenvoudige methode waarbij een eenvoudige plastic fles en grof zout worden gebruikt. Deze laatste is namelijk zeer hygroscopisch, en kan dus op geheel natuurlijke wijze vocht opnemen.

Alles wat je nodig hebt is:

  • Een plastic fles;
  • Een stanleymes of een schaar;
  • Wat grof keukenzout;
  • Wat watten.

De werkwijze is als volgt:

  1. Snij de fles zo door dat de hals gescheiden is van de rest van de fles: je moet de snede net boven het midden maken. Het hangt ook af van de vorm van de fles: het is belangrijk dat de bodem op het breedste punt afgesneden blijft.
  2. Verwijder de kurk van het afgesneden deel en stop wat watten in de mond;
  3. Draai het deel waar je net watten in hebt geplaatst om, zodat de mond naar beneden wijst, en steek het in het andere stuk fles.
  4. Vul nu deze soort trechter die je hebt gemaakt met grof zout: je hebt ongeveer drie vingers nodig.                Zet de fles in een hoek van de kamer en laat hem daar staan. Het zout zal het aanwezige water opnemen, en na enige tijd zul je merken dat het in volume afneemt, omdat het wordt opgelost in het water dat zich op de bodem van de fles ophoopt.

Als je geen watten wilt gebruiken, kun je ook de plastic dop op de fles laten zitten, maar dan moet je er gaatjes in boren zodat het water naar de bodem kan lopen.

Je kunt ook proberen baking soda te gebruiken in plaats van zout. En als je ook wilt dat het lekker ruikt, voeg dan een paar druppels tea tree, lavendel of eucalyptus essentiële olie toe aan het grof zout.

Het is belangrijk het niveau van zout en water te controleren, de fles te legen als het zout bijna op is en de handeling te herhalen met nieuw zout.

Een heel eenvoudige en goedkope manier om vocht te bestrijden!

Advertisement