Laat de vloeren glanzen met een gemakkelijk te maken schoonmaakmiddel

door Natasja

30 December 2022

Laat de vloeren glanzen met een gemakkelijk te maken schoonmaakmiddel
Advertisement

We moeten allemaal vaak vloeren boenen die, zelfs met alle zorg van de wereld, in het beste geval niet langer dan een paar dagen schoon blijven. We hebben zeker favoriete producten, die met de aangenaamste geur, de producten die we het meest effectief vinden, de producten die het beste compromis vormen tussen kwaliteit en prijs.

Heb je er wel eens aan gedacht een voorraad ingrediënten aan te leggen om thuis je eigen schoonmaakmiddel te maken? Als je merkt dat het werkt, kan het je favoriete middel worden en misschien zelfs een kleine besparing op de vaste lasten opleveren. Lees verder om een recept te ontdekken om te proberen.

Creativo

Creativo

Als je een vloer van keramiek of gres hebt, of een vloer die niet gemaakt is van hout of kostbare of delicate materialen zoals bepaalde soorten marmer, kun je het onderstaande recept proberen. Dat heb je nodig:

  • 6 liter water (dit is meestal de inhoud van standaard emmers, maar altijd beter om te controleren). Het moet heet zijn, het zeer hete water dat uit de kraan komt is natuurlijk prima.
  • 60 ml witte azijn, of gedenatureerde alcohol.
  • 70 gram natriumcarbonaat (wassoda).
  • 1 eetlepel vloeibaar afwasmiddel, of vloeibare Marseillezeep.

Als je afwasmiddel gebruikt dat van zichzelf niet geparfumeerd is, kun je ook 20 druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen. 

Vul de emmer met water en voeg al roerend de andere ingrediënten toe. Als je alleen maar vaste Marseillezeep hebt, rasp dan eerst wat en giet het in het water, waarbij je erop let dat het goed oplost. Anders kun je wat water in een kopje in de magnetron verwarmen (twee vingers is echt voldoende) en de zeep daarin smelten en in de emmer gieten. 

Je kunt ook de aangegeven ingrediënten samenvoegen in een plastic fles, dan de rest vullen met heet water en roeren of schudden om goed op te lossen. Indien nodig gebruik dit middel alsof het een geconcentreerd schoonmaakmiddel is, dat in water moet worden verdund.

Sommige mensen gebruiken deze ingrediënten ook op laminaatvloeren, hoewel we weten dat die met zo weinig mogelijk water moeten worden gewassen.

Klaar om te proberen?

Advertisement