Effectieve natuurlijke remedies voor het verwijderen van condensatie op de ramen in het winterseizoen

door Natasja

27 December 2022

Effectieve natuurlijke remedies voor het verwijderen van condensatie op de ramen in het winterseizoen
Advertisement

In de wintermaanden is het gebruikelijk om kleine waterdruppels op onze ruiten te zien. Het verschijnsel condensatie ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen binnen en buiten het huis en het hoge percentage vocht in de lucht. Bij verwaarlozing kan dit verschijnsel na verloop van tijd leiden tot schimmelvorming in de koelere delen van het huis, en condensatie slaat ook neer op muren, meubels en stoffen. 

Dagelijks ramen openen is een uitstekende remedie om condensatie en schimmelvorming te voorkomen; kamers ventileren is in feite de beste oplossing om een te hoge vochtigheidsgraad in onze huizen te voorkomen. Als er zich echter al condensatie heeft gevormd, stellen we een paar eenvoudige natuurlijke middelen voor om die in een oogwenk te verwijderen.

Advertisement
Creativo

Creativo

 Er zijn veel huismiddeltjes die kunnen worden toegepast om gemakkelijk condensatie van glas te verwijderen:

  • Krantenvel: kranten zijn uitstekende absorbeerders van water en vocht; neem een vel, vouw het op en veeg het over het glas. Je zult zien dat je in een mum van tijd condensatie verwijdert.
  • Citroen: vul een spuitfles met het sap van 2 citroenen en een glas water. Spuit op het glas en verwijder het met een katoenen doek.
  • Marseillezeep: een ander zeer doeltreffend middel, waarvan je een eetlepel bain-marie moet smelten en mengen met 400 ml water. Spuit op het glas en droog het eerst met een microvezeldoek en daarna met een katoenen doek.
  • Witte azijn: onmisbaar bij de DIY remedies, het volstaat het te mengen met gelijke delen water en, na het verwijderen van de condens, het op het glas te spuiten en goed te drogen met een katoenen doek.
  • Aardappel: het klinkt misschien vreemd, maar het werkt! Dit is een middel dat gewoonlijk wordt aanbevolen voor douchedeuren, maar het is ook zeer effectief voor condensatie op ramen. Snij er gewoon een doormidden en veeg er het hele oppervlak van het glas mee schoon. Veeg af met een schone doek en je bent klaar.

Als je de condensatie hebt verwijderd, vergeet dan niet alle tips in praktijk te brengen om de vorming ervan te voorkomen: verlucht de kamers vaak, ook bij koud weer, vermijd indien mogelijk het drogen van de was thuis en neem desnoods een ontvochtiger!

Advertisement