Pluisjes op truien en wollen kleding? Verwijder ze met een paar eenvoudige trucs

door Natasja

26 December 2022

Pluisjes op truien en wollen kleding? Verwijder ze met een paar eenvoudige trucs
Advertisement

Hoe vaak trek je niet je favoriete wollen trui of jurk aan en besef je dat hij weliswaar zacht en comfortabel is, maar ook verpest wordt door een hele reeks pluizen en wolbolletjes op het oppervlak? Dit is een tamelijk onvermijdelijk verschijnsel, vooral wanneer de kwaliteit van de wol niet erg hoog is: bij de kledingstukken van niet zo'n goed kwaliteit is het namelijk gemakkelijk om al na enkele wasbeurten pilling (zo heet het verschijnsel) te krijgen.

Er zijn trucs om het ontstaan van pilling te vertragen, zoals de kledingstukken binnenstebuiten te wassen, het centrifugeren zoveel mogelijk beperken en liever met de hand wassen, zelfs het gebruik van waszakken zoals voor bepaald ondergoed kan helpen. Maar vroeg of laat komen die pluisjes tevoorschijn, dus hoe kom je er vanaf? Lees verder om erachter te komen welke trucs voor jou kunnen werken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je denkt dat de situatie zich heel vaak zal voordoen, probeer dan een pluizentondeuse te kopen die speciaal hiervoor bedoeld is. Ze zijn niet te duur en helpen in korte tijd.

Dan is er nog het voor de hand liggende handmatige alternatief, namelijk scheermesjes gebruiken: je moet een beetje geduld hebben en de scheermesjes over het kledingstuk laten gaan, waarbij je de pluisjes langzaam verwijdert en bijna "harkt". Ook als het getroffen gebied misschien klein is (soms concentreren ze zich allemaal in de okselstreek), kun je ze afknippen met een nagelschaartje, het soort met een gebogen punt, en daarbij heel voorzichtig zijn.

Een zeer aanbevolen methode, ook online, is het gebruik van puimsteen: er zijn puimsteenstenen (soms te vinden als Sweater brick, fuzz brick of sweater stone). Je hoeft het alleen maar heel zachtjes over het oppervlak van het kledingstuk te wrijven, dat je goed hebt uitgespreid op een oppervlak, en dat zal de pluisjes doen verdwijnen zonder de stof te beschadigen. Je kunt hier https://www.youtube.com/watch?v=294S-JPNf_w zien hoe het werkt.

Iets minder effectief, maar gemakkelijk te proberen als je geen van de bovenstaande hulpmiddelen bij de hand hebt, is de methode met plakband: plak het op de trui en trek het er dan af, en de pluisjes zouden aan het plakband moeten blijven plakken.

Kortom, een trui hoeft er niet ouder uit te zien dan hij zou moeten zijn, alleen omdat hij wat pluisjes heeft. Heb je al een van deze methoden geprobeerd?

Advertisement