Om de geur van vocht op je badjas te vermijden, kun je een paar eenvoudige remedies toepassen

door Natasja

20 December 2022

Om de geur van vocht op je badjas te vermijden, kun je een paar eenvoudige remedies toepassen
Advertisement

Net als de handdoeken voor gezicht en handen kunnen ook badjassen - al dan niet van badstof - uit de wasmachine komen met een onaangename geur, wat we soms een "vochtige" geur noemen. Dit is te wijten aan verschillende factoren, te beginnen met onjuist onderhoud van het apparaat, dat misschien te lang niet is schoongemaakt (de trommel, het wasmiddelbakje, de pakkingen van de deur en het filter) tot onjuist gebruik tijdens het wassen, misschien door overmatig gebruik van wasmiddelen of wasverzachters die uiteindelijk het tegenovergestelde effect hebben dan gewenst.

Om dit vervelende verschijnsel te verhelpen kun je, naast het correct schoonmaken van de wasmachine en het zorgvuldig doseren van de producten, ook gebruik maken van de hieronder aangegeven methoden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Witte azijn of mild (chloorvrij) bleekmiddel: voeg een half kopje van een van deze ingrediënten (niet samen!) toe aan de was, of start een spoelcyclus, en je verwijdert de onaangename geur uit zowel de wasmachine als de badjas.
  • Azijn en baking soda: als je kunt ingrijpen door de wascyclus kort na het begin ervan te onderbreken, giet Dan eerst baking soda in de trommel (één kopje) en voeg na enkele minuten 2 kopjes witte azijn toe. Giet anders de baking soda in de trommel en de azijn in het wasmiddelbakje en doe een snelle was op middelhoge temperatuur. Als algemene maatregel kun je, telkens wanneer je handdoeken en badjassen wast, ook de gebruikelijke hoeveelheid wasverzachter in het bakje verminderen en een beetje azijn rechtstreeks in de trommel doen.
  • Ook als preventieve maatregel bij het wassen kun je een paar druppels essentiële olie toevoegen aan een paar theelepels baking soda en dat in de trommel doen.
  • Citroenzuur: dit kan een goede vervanging zijn voor wasverzachter in geval van onaangename geuren, omdat het de pH van meer alkalische wasmiddelen kan corrigeren.

Als je een droger hebt, kan die waarschijnlijk soms onaangename geuren wegnemen, maar het is altijd beter te voorkomen dat er kleren worden in gelegd die nog vies ruiken, en als je geen droger hebt, kunnen deze remedies erg handig zijn.

Heb je al een van deze methoden toegepast?

Advertisement