Effectieve remedies voor superzachte truien

door Natasja

30 December 2022

Effectieve remedies voor superzachte truien
Advertisement

Het dragen van warme, kleurrijke wollen truien - laten we eerlijk zijn - is een van de geneugten van het winterseizoen. Ze zijn comfortabel en vaak ongelooflijk mooi. Het is een kledingstuk waar bijna niemand zonder kan.

Soms zijn ze echter bijzonder stekelig of niet erg zacht, zelfs wanneer we ze kopen, of vervilten ze met de tijd en het wassen. Dan lijken ze niet meer zo comfortabel, maar vervelend bij contact met de huid.

Er bestaan echter verschillende nuttige remedies om het probleem op te lossen en de vezels van wollen kledingstukken weer zacht en elastisch te maken. Hier zijn er een paar. 

Pixabay

Pixabay

  • Industriële wasverzachter: het eerste waar je duidelijk aan denkt als men het heeft over het weer zacht maken van wollen kleding is wasverzachter. Dit is een chemisch product dat het kan probleem kan oplossen en meestal ook een heerlijke geur geeft. Wasverzachter wordt meestal gebruikt in de wasmachine, maar bij wollen truien is het altijd raadzaam om het wassen in de machine zoveel mogelijk te vermijden om te voorkomen dat de situatie verslechtert of dat de kledingstukken zelfs krimpen. Een goed alternatief is het kledingstuk een nacht in koud water en wasverzachter te laten weken. De volgende ochtend spoelen en indien mogelijk horizontaal ophangen om te voorkomen dat de trui vervormt. Het resultaat is verzekerd.
  • Baking soda: een uitstekend natuurlijk alternatief voor wasverzachter is baking soda. Meng het gewoon met koud water (voor de juiste dosering, ongeveer vier eetlepels per liter water) in een teil en leg de te verzachten wollen trui erin en laat hem een nacht weken. Na deze tijd kun je het wassen met Marseillezeep, die de zachtheid en de geur verder bevordert, afspoelen en ophangen.
  • DIY wasverzachter: om een natuurlijke wasverzachter te maken, meng je een liter water, een halve liter witte azijn of appelciderazijn, een kopje baking soda en een paar druppels van een essentiële olie van je favoriete parfum. Je kunt het verkregen mengsel bewaren als een echte ontharder en het, drie schepjes per keer, gebruiken in een kom koud water wanneer je een vervilte trui moet weken. Laat de trui een nacht zitten en spoel hem dan af en laat hem drogen. Als de trui vuil is, kun je hem wassen met Marseillezeep voordat je hem droogt.
  • Melk: een ouderwets middel om wollen kledingstukken weer zacht te maken is het gebruik van melk. Gewoon de kleding een paar uur in melk en water houden en dan wassen en spoelen. De ideale dosis is één deel melk op drie delen water. En het lijkt erop dat ook hier, net als bij huidverzorging, melk een onschatbare bondgenoot is.

Ken je al één van deze remedies?

Advertisement