Moet je je schoenen in de wasmachine wassen? Volg deze nuttige tips

door Natasja

21 December 2022

Moet je je schoenen in de wasmachine wassen? Volg deze nuttige tips
Advertisement

Zelfs de meest nette persoon ter wereld kan niet vermijden dat zijn of haar schoenen vuil worden, vooral als het gaat om sportschoenen en het licht gekleurd bovendeel van de schoen. Kortom, van sportschoenen tot al hun nauwe verwanten weten we dat er altijd een moment komt waarop we ze moeten wassen, maar niet voor alle soorten schoenen gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen.

Een van de handigste en effectiefste methoden is zonder twijfel de wasmachine, maar ook dan is het goed om een aantal nuttige tips te onthouden om te voorkomen dat je schoenen worden beschadigd. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Het eerste wat je moet doen is te controleren of de schoenen in de machine kunnen worden gewassen. Het hangt natuurlijk af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Natuurlijke leersoorten als leer en suède laten dit niet toe, daarom is het altijd raadzaam de specifieke reinigingsproducten en accessoires te gebruiken. Geen probleem voor canvas of stoffen schoenen, hoewel sommige (zoals linnen of kant) met delicate programma's moeten worden gewassen. Wat kunstleer betreft, wees voorzichtig: je kunt eerst een milde ontvetter (zonder bleekmiddel) gebruiken, deze een paar minuten laten inwerken en dan afnemen met een zachte doek, en dan de schoenen in de wasmachine doen voor een delicaat wasprogramma.
  • Maak de schoenen klaar om te wassen: verwijder het grootste deel van het vuil. Net zoals hierboven voor kunstleer is aangegeven, is het een goed idee om het meest opvallende vuil te verwijderen voordat je de schoenen in de wasmachine stopt. Gebruik daarom borstels (of oude tandenborstels) om al het vuil en stof van zowel de boven- als de onderzool te verwijderen. Als je wilt, kun je ook een wonderspons (van melamine) gebruiken om de sporen op het witte rubberen gedeelte uit te wissen.

 

Advertisement
aliexpress.com

aliexpress.com

  • Bij het wassen, of je nu slechts één paar wast of meerdere, is het een goed idee om elk paar schoenen in netzakken voor fijne was te doen. Je kunt ook oude kussenslopen gebruiken, misschien witte om ongewenste kleuroverdrachten te voorkomen.
  • Welke wasmiddelen moet je gebruiken? Geef de voorkeur aan gelwasmiddelen (ook voor eenmalig gebruik) boven poederwasmiddelen.
  • De aanbevolen temperatuur is 30°.
  • Als je je schoenen nog meer wilt beschermen en storende geluiden wilt voorkomen, doe dan wat oude handdoeken in de trommel, bij voorkeur ook witte. Wanneer je daarentegen slechts één paar wast, kun je het lawaai vermijden door ervoor te zorgen dat beide veters van elke schoen gesloten blijven in de deur, zodat de schoenen in de trommel bungelen. Ze blijven bereikbaar voor water en zeep, maar rollen niet rond tijdens het wassen.

Klaar om je schoenen weer als nieuw te maken?

Advertisement