Weg met de rooklucht in huis: handige methoden om het te laten verdwijnen

door Natasja

19 December 2022

Weg met de rooklucht in huis: handige methoden om het te laten verdwijnen
Advertisement

Hoewel iedereen terdege bewust is van de gezondheidsrisico's van roken, blijft het een ingesleten gewoonte in het leven van veel mensen. Sommige mensen proberen thuis niet te roken, maar het is niet altijd gemakkelijk om het ten koste van alles te vermijden, en zo ruik je in de huizen van gewoonte-rokers altijd de onmiskenbare geur van sigaretten- of sigarenrook.

Dit dringt door in kleding, bekleding, meubels, muren .... Kortom, het verspreidt zich zowat overal en er moet actief tegen worden opgetreden. Naast het goed luchten van de kamers kan dus een reeks remedies worden toegepast, waaronder huismiddeltjes, zoals die welke we hieronder voorstellen.

Advertisement
Pizayolo/Reddit

Pizayolo/Reddit

Op tapijten en bekleding van banken en fauteuils, alsmede op de matras in de slaapkamer, is baking soda een belangrijke bondgenoot. Wanneer je een sterke rookgeur ruikt, neem een pakje baking soda en giet dit over de oppervlakken, overvloedig maar in een poging een homogene sluier te creëren. Vervolgens laat je het minstens een half uur in contact staan met de stoffen, waarna je het opzuigt om het spoorloos te verwijderen. Op dezelfde manier kun je koffiedik gebruiken, mits het vooraf volledig gedroogd is.

Je zou ook eerst een extra stap kunnen doen: giet de baking soda in een kom, voeg druppels essentiële olie toe (welke je  maar wilt), en meng zoveel mogelijk met een lepel. Bestrooi vervolgens, eventueel met een zeef van het soort dat voor poedersuiker of bloem wordt gebruikt, de geparfumeerde baking soda zoals hierboven is aangegeven, en ga op dezelfde manier te werk. De hoeveelheid essentiële olie hangt af van de hoeveelheid baking soda die je gaat gebruiken, maar let erop dat zelfs heel weinig druppels een aanhoudende geur kunnen verspreiden.

Advertisement
Amazon

Amazon

Plantaardige houtskool: vooral bamboehoutskool, dat ook wordt gebruikt om water te zuiveren, is in de winkels te vinden. Het is vaak in vaste vorm (blokken van verschillende grootte), maar soms is het in poedervorm, of wordt het rechtstreeks verkocht in zakken die kunnen worden opgehangen of neergelegd waar nodig.

Ze kunnen dan geuren absorberen in laden en kasten, in de auto, in asbakken enzovoort. Houtskool voor barbecues is ook prima.

Creativo

Creativo

Witte azijn: als je vloeibare producten moet bereiden om op stoffen te spuiten, of misschien zelfs een luchtverfrisser om in huis te verstuiven, kun je witte azijn mengen met water (bij voorkeur gedestilleerd), in gelijke delen of 1/4 azijn en 3/4 water. Evenzo kan zuivere wodka worden gebruikt, zelfs van lage kwaliteit, maar vrij van aroma's.

Advertisement