Schimmel in huis: ontdek hoe je het effectief kunt verwijderen met waterstofperoxide

door Natasja

18 December 2022

Schimmel in huis: ontdek hoe je het effectief kunt verwijderen met waterstofperoxide
Advertisement

Een van de grootste problemen waarmee je in je huis te maken hebben is ongetwijfeld dat van vocht, dat structurele schade aan het gebouw kan veroorzaken, maar ook meubels en voorwerpen en de gezondheid van de bewoners kan beschadigen. In feite gaat vochtigheid vaak gepaard met de verspreiding van schimmel, die niet alleen verantwoordelijk is voor lelijke gele, bruine of zwarte vlekken op muren, meubels en stoffen, maar ook schadelijk is voor voorwerpen, dieren en mensen.

Maar als de vorming ervan met de juiste maatregelen kan worden voorkomen, kunnen ze dan ook effectief worden verwijderd zonder dure onderhoudswerkzaamheden en vooral om te voorkomen dat ze zich in korte tijd opnieuw verspreiden? Het antwoord is ja, en het is mogelijk dankzij een veelzijdig huismiddeltje: waterstofperoxide in 10 delen. Laten we ontdekken hoe.

1. Stoffen

1. Stoffen

Creativo

Schimmelvorming op textiel komt vaker voor dan je zou denken, vooral als het wordt gewassen in een wasmachine die niet goed wordt onderhouden, of als het lange tijd wordt opgeborgen in kasten en laden die nooit worden geopend en gelucht. Wat te doen in zulke gevallen? Alvorens over te gaan tot de gebruikelijke wasbeurt in de wasmachine, is het raadzaam schimmelvlekken te verwijderen door ze te bedekken met waterstofperoxide als het om witte kleding gaat en met witte azijn als het om gekleurde kleding gaat, en ze af te nemen met een microvezeldoek.

Om de wasmachine van schimmel te ontdoen, kun je in plaats daarvan een vacuümreiniging op hoge temperatuur uitvoeren met een kopje waterstofperoxide rechtstreeks in de trommel.

Advertisement

2. Meubels

2. Meubels

Creativo

Wanneer de meubels problemen heeft met schimmel, is het van essentieel belang preventieve maatregelen te nemen, om niet alleen de vorming van schimmel te voorkomen, maar ook de overdracht ervan op stoffen of voorwerpen daarin. Daartoe moet het meubilair regelmatig gedurende ten minste twintig minuten worden gelucht en eenmaal per maand worden gewassen met waterstofperoxide en baking soda. Als er veel vocht is en je elk risico wilt minimaliseren, kun je een bakje baking soda in het meubel laten staan: het zal het overtollige vocht absorberen en onaangenaamheden voorkomen.

3. Muren en hoeken

3. Muren en hoeken

Creativo

Schimmel op muren is het meest voor de hand liggende probleem dat wordt veroorzaakt door vocht. Als de vlekken niet groot zijn, kun je ze oplossen met huismiddeltjes. Voor vlekken op muren kun je een microvezeldoekje gebruiken dat is bevochtigd met enkele druppels waterstofperoxide. Wrijf het op de vlek en laat het drogen, daarna grondig afspoelen.

In de hoeken, waar de vlekken duidelijker worden, kun je baking soda en waterstofperoxide mengen tot het een soort gel vormt. Aanbrengen op een borstel met zachte haren en schrobben, daarna afspoelen.

4. In de badkamer

4. In de badkamer

Creativo

De badkamer is de ruimte in huis waar vocht- en schimmelvlekken het meest waarschijnlijk ontstaan door waterdamp en waterstagnatie. Om schimmel uit deze ruimte te verwijderen, kun je een mengsel maken van waterstofperoxide, citroenzuur, baking soda en water om rechtstreeks op de vlekken te spuiten. Laat het minstens 15 minuten inwerken alvorens het met een ruwe spons af te borstelen en het residu te verwijderen.

Pak de spons, tandenborstel en microvezeldoeken en begin met schrobben!

Advertisement