Ontdek op hoeveel manieren je kaliumzeep kunt gebruiken voor huishoudelijke klusjes

door Natasja

27 December 2022

Ontdek op hoeveel manieren je kaliumzeep kunt gebruiken voor huishoudelijke klusjes
Advertisement

Er zijn producten die nooit uit de mode raken, zelfs niet in de wereld van het huishoudelijk werk: een product dat ook door onze grootmoeders werd gebruikt en dat af en toe een zeer nuttige bondgenoot in ons huis blijkt te zijn, is de zogenaamde kaliumzeep. In zijn oorspronkelijke formulering bestaat het uit kaliumzout van vetzuren, plantaardige olie (bv. kokosolie) glycerine en water. Veel bekende commerciële formuleringen voegen dan een speciale geur toe om de reukzin te stimuleren.

Het is een milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare zeep die zowel in de tuin als bij de was en andere huishoudelijke reinigingstaken van pas komt. Wij laten er hieronder enkele zien.

Advertisement
Tutorial via @estela_tips/TikTok

Tutorial via @estela_tips/TikTok

  • Tegen ongedierte op planten: om ongedierte op planten te bestrijden als het nog niet al te ernstig lijkt, kun je kaliumzeep gebruiken. Neem ongeveer 20 gram van een stuk zeep en los het op in een liter warm water. Je krijgt dan een vloeibaar product dat je rechtstreeks op de planten kunt spuiten waar het ongedierte zichtbaar is. De behandeling wordt om de drie dagen herhaald, bij voorkeur 's morgens of 's avonds, en nooit langer dan 7 tot 10 dagen.
  • In de was: je kunt een zelfgemaakt wasmiddel bereiden door 250 gram zeep op te lossen in 250 ml water (natuurlijk, als het eindproduct je bevalt, verhoog de doses naar verhouding om elke keer meer te maken), waaraan je 20 druppels van een essentiële olie naar keuze kunt toevoegen (misschien van enkele citrusvruchten of lavendelbloemen). Wanneer het goed gekoeld is, giet het in een geschikte houder, sluit het goed af met de dop en gebruikt het net als elk ander wasmiddel, zelfs voor de handwas.

Omdat het een kleverige zeep is, is het altijd raadzaam deze te verdelen in kleinere stukken, of zelfs kleine porties per dosis (afhankelijk van het gebruik dat je ervan wilt maken), en de gemakkelijkste manier om deze te snijden is niet met een mes, maar met behulp van een sterke katoenen draad, of zelfs nylondraad. Het proces wordt ook uitgelegd in deze video van Estela_tips op TikTok: https://vm.tiktok.com/ZMF46G6RR/.

Als je eenmaal de blokjes of eendosisballetjes hebt verkregen, kun je ze ook gebruiken door er een op de natte spons te wrijven waarmee je vervolgens de oppervlakken in de badkamer of keuken schoon maakt, of je kunt ook een klein deel op de binnenwand van het toilet plakken, waar het helpt om het schoon te houden en lekker te laten ruiken bij elke spoeling.

Hoe gebruik jij kaliumzeep het liefst?

Advertisement