Theezakjes: manieren om ze te hergebruiken in huis en tuin

door Natasja

04 Januari 2023

Theezakjes: manieren om ze te hergebruiken in huis en tuin
Advertisement

Over de hele wereld zijn er mensen die op verschillende momenten van de dag graag thee drinken: het is voor sommigen het favoriete ontbijt, voor anderen het niet te missen middagritueel, de avondknuffel of zelfs de drank die zoveel verschillende maaltijden begeleidt. Dan zijn er eindeloos veel soorten thee en kruidenthee, met smaken en kruiden die ze in elk deel van de wereld op verschillende manieren verrijken. Het gebeurt dus iedereen, meer of minder vaak, om een lekker kopje hete thee te drinken, en meestal nadat men het theezakje heeft laten trekken, hergebruiken weinigen het een tweede keer, om een drankje met een iets minder intense smaak te drinken.

In de meeste gevallen worden theezakjes weggegooid nadat de thee is geconsumeerd, terwijl ze op allerlei manieren zouden kunnen worden hergebruikt, zowel thuis als in de tuin. Ontdek er hieronder enkele.

Advertisement
timeturner88/Reddit

timeturner88/Reddit

In het geval van kamille- of gemberthee kunnen de theezakjes een uitstekend ingrediënt worden om toe te voegen aan een ontspannend bad: week de theezakjes in het hete water van het bad en geniet van de geur terwijl het met deze elementen verrijkte water goed is voor de huid.

Ook in het geval van kamille, maar ook van groene thee, geldt dat als je de zakjes in de koelkast legt zodra ze zijn afgekoeld, en ze dan onder je ogen houdt, ze de zwelling kunnen verminderen (geweldig voor wallen onder de ogen) en ook verlichting kunnen geven tegen vermoeidheid.

Advertisement
Pexels

Pexels

In andere gevallen is het echter beter de inhoud van de zakjes te laten drogen en ze niet op elkaar te stapelen, maar ze goed verspreid op een bord of schaal in het zonlicht of op een warme, droge plaats te bewaren. Het is nog beter als je de zakjes opent en de inhoud in een dun laagje over het bord of de schaal verspreidt. Als alles goed gedroogd is, kun je de thee verzamelen in een kommetje en het gebruiken als middel tegen onaangename geuren in kasten, de koelkast of zelfs rond het huis, een beetje zoals je doet met koffiedik of kopjes zout of baking soda.

Het is belangrijk (vooral in kasten en de koelkast, of voorraadkast) om regelmatig te controleren of het vocht dat door de theebladeren is opgenomen niet is gaan schimmelen in de kom. Daarom is het raadzaam de inhoud om de drie of maximaal vier dagen te vervangen.

Andere toepassingen om in gedachten te houden:

  • In de tuin. De droge (en schimmelvrije) zakjes kunnen worden geleegd rond de kraag van zuurminnende planten, zoals hortensia's, om de grond langzaam te helpen verzuren;
  • In de keuken: als je gekookte of gestoomde rijst (vooral als het basmati is) een andere, maar zeer lichte smaak wilt geven, is witte of groene jasmijnthee perfect om aan het kookwater toe te voegen.
  • Schoenenverfrisser: droge zakjes in stinkende schoenen kunnen onaangename geuren bestrijden!

Ken je nog andere manieren om theezakjes te hergebruiken?

Advertisement