Maïszetmeel voor het schoonmaken van het toilet: een zelfgemaakt alternatief om altijd bij de hand te hebben

door Natasja

19 December 2022

Maïszetmeel voor het schoonmaken van het toilet: een zelfgemaakt alternatief om altijd bij de hand te hebben
Advertisement

Van de vele ingrediënten die vaak in de keuken worden gebruikt, en die dienen als uitstekende vervangers voor talloze schoonmaakproducten, is er één die niet over het hoofd mag worden gezien: maïszetmeel. Zeer gemakkelijk te vinden in winkels of online, zeer goedkoop en uiterst veelzijdig. Omdat het een zeer fijn, gemakkelijk oplosbaar poeder is, kan het licht schurend zijn zonder delicate oppervlakken te beschadigen. Daarom helpt het om kringen en vlekken op materialen zoals keramiek of staal te reinigen zonder deze te beschadigen.

Daarom is het handig om het altijd bij de hand te hebben, ook voor het schoonmaken van de badkamer, vooral in het geval van ongewenste vlekken in het toilet. Het is milder dan baking soda en kan in feite alleen of samen met baking soda worden gebruikt om een zelfgemaakte pasta te maken die waar nodig wordt ingewreven. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Meng in een kleine kom 2 eetlepels maïszetmeel, eventueel aangevuld met een eetlepel baking soda en 10 druppels tea tree essentiële olie (die nuttige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft). Voeg een druppel water toe, net genoeg om een droge pasta te krijgen die je met behulp van een borstel of oude harde tandenborstels op de toiletsporen kunt wrijven. Laat ongeveer tien minuten inwerken.

Giet gelijke delen water en azijn in een spuitfles (als je wilt, kun je hier ook 5 druppels tea tree essentiële olie aan toevoegen, maar dit is niet strikt noodzakelijk), schud goed en spuit op alle delen die je al behandeld hebt met de zetmeel- en baking sodapasta. Wanneer de reactie tussen azijn en baking soda is beëindigd, schrob dan nogmaals goed met een spons of borstel en spoel daarna af. Voor het beste resultaat gebruik bij het spoelen heet water dat je in een waterkoker hebt verwarmd.

Na het doorspoelen kun je ook een half dopje bleekmiddel (de chloorvrije soort) in de toiletpot gieten en dit een nacht laten inwerken.

Door zoiets ongeveer een keer per week te doen, kun je vuil in het toilet op afstand houden zonder chemische producten te gebruiken die schadelijker zijn voor het milieu. Heb je al geprobeerd maïszetmeel te gebruiken bij het schoonmaken?

Advertisement