Vette muur achter het fornuis: een eenvoudige methode om het grondig schoon te maken

door Natasja

21 December 2022

Vette muur achter het fornuis: een eenvoudige methode om het grondig schoon te maken
Advertisement

Tijd doorbrengen aan het fornuis betekent ook altijd opruimen na het koken. We realiseren ons al snel dat aanrechten, keukengerei en fornuizen op duizend verschillende manieren vuil worden tijdens de bereiding van verschillende gerechten. We hebben echter niet altijd tijd of zin om de keukenwand achter de oven en het fornuis te inspecteren. Zoals het eigenlijk alle grote huishoudelijke apparaten betreft, is het echt moeilijk om ze ver genoeg van de muur te verplaatsen om alles erachter schoon te gaan maken, maar die zeldzame keren dat je dat toch doet, word je geconfronteerd met een aanzienlijke hoeveelheid vuil. En ook het deel van de zichtbare muur direct boven de kookplaat mag nooit worden vergeten.

Meestal is het vuil dat we aantreffen vettig, en ontstaan er na verloop van tijd druppels die onmogelijk te verwijderen lijken met het simpele afvegen door een natte, zeepachtige spons. Het is daarom noodzakelijk een of ander ontvettend product te gebruiken, zoals ook aangegeven in een TikTok-video.

via @nowitsclean/TikTok

Advertisement
@nowitsclean/TikTok

@nowitsclean/TikTok

Het vuil dat je in de video van @nowitsclean ziet is iets wat je zeker in je eigen huis bent tegengekomen tijdens dit schoonmaakklusje. Laten we eens kijken hoe de Amerikaanse creator het schoonmaken aanpakt.

De vrouw rust zichzelf uit met:

  • een elektrische borstel van het soort dat wordt gebruikt om moeilijke vloernaden en hoeken te reinigen. Deze kan worden vervangen door een handmatige borstel of een oude tandenborstel, maar dan wel een met harde haren.
  • een spons met een zacht schurende zijde
  • afwasmiddel
  • een schurende reinigingspasta (het gebruikte merk is The Pink Stuff, maar je kunt ook een soortgelijk middel maken door maïszetmeel en water te mengen, met een scheutje baking soda, tot je een crème hebt met een soortgelijke consistentie)
  • een ontvettend vloeibaar reinigingsmiddel (ook te kiezen op basis van het soort materiaal waarmee de muur is bekleed)
  • een microvezeldoek

Hoe ga je te werk?

    1. Verplaats het meubilair indien mogelijk om bij de muur te komen zonder dat er dingen voor staan.
    2. Veeg alle kruimels en vuil op de vloer weg en verwijder eventueel ook spinnenwebben en dergelijke.
    3. Gebruik een kom met warm water en gebruik de spons met afwasmiddel om het grootste deel van het vuil te verwijderen. Anders kun je ook een beetje afwasmiddel verdunnen in een fles lauw water.
     Als je zo laag wilt beginnen als in de video https://vm.tiktok.com/ZMF4MRdSW/, gebruik dan de borstel om de plint te bewerken.
    4. Nu krijg je een duidelijk beeld van de moeilijke korsten: gebruik de schuurpasta daarop, verspreid deze met behulp van een schone doek en wrijf goed.
    5. Spoel af en verwijder zeep en vuil met een vochtige doek.
    6. Veeg als laatste het ontvettingsproduct (eventueel ook ontsmettend) erover, spoel af en droog met een nieuwe doek.

Nu hoef je alleen nog maar de apparaten of meubels die je hebt verplaatst op hun plaats terug te zetten, en je kunt er zeker van zijn dat je een van de meest vergeten ruimtes grondig hebt schoongemaakt.

Advertisement