Stinkende truien, zelfs na het wassen? Vermijd dit probleem met enkele eenvoudige trucs

door Natasja

09 December 2022

Stinkende truien, zelfs na het wassen? Vermijd dit probleem met enkele eenvoudige trucs
Advertisement

Het is nooit fijn om de deur van de wasmachine te openen en te ontdekken dat de pas gewassen kleren binnenin weliswaar schoon zijn, maar niet zo geurig als je zou willen. En dit probleem lijkt zich vaker voor te doen bij zware kleding, dikke stoffen zoals fleece of vooral wintertruien. De oorzaken kunnen velerlei zijn, te beginnen met een niet optimaal gebruik van de wasmachine zelf.

Daarom zijn er een aantal trucs en tips om te voorkomen dat een trui maar half goed gewassen is, en zelfs om hardnekkige geuren, zoals zweet, rook of zelfs de muffe geur die kledingstukken krijgen als ze te lang in vochtige, gesloten ruimten worden bewaard, te verwijderen. Lees verder om te ontdekken hoe.

Creativo

Creativo

Als je klaar bent met de was, maar de trui niet zo lekker ruikt als je wilde, probeer dan dit middel, je hebt het volgende nodig:

 • een teil
 • haarshampoo, of anders Marseillezeep
 • (facultatief) een essentiële olie naar smaak
 1. Vul de teil met koud water.
 2. Leg de trui in de teil en laat het water goed intrekken.
 3. Voeg twee theelepels shampoo toe, of anders neem Marseillezeep en wrijf die zachtjes over de trui, vooral op de meest stinkende plaatsen (oksels, hals, enz.).
 4. Je kunt 5-10 druppels van een essentiële olie naar keuze in het water gieten.
 5. Laat een half uur weken.
 6. Spoel het kledingstuk zachtjes uit, zonder te wrijven, maar knijp de stof in je handen.
 7. Leg het plat op een droogrek, of op een plank die je van tevoren hebt bedekt met schone handdoeken, zodat ze overtollig vocht absorberen.

Er zijn ook mensen die, in plaats van shampoo of zeep, een beetje azijn gebruiken (een half glas) verdund in veel koud water, hoewel dit een middel is dat niet te vaak moet worden gebruikt, vooral bij kwaliteitswol of delicate garenmixen.

In het algemeen zijn er een aantal tips die altijd nuttig zijn om ervoor te zorgen dat de wolwas zo goed mogelijk wordt gedaan:

 • Zorg ervoor dat je het wasgoed uit de trommel haalt zodra het klaar is met wassen, of wacht zo kort mogelijk en houd in iedergeval de deur open.
 • Gebruik niet te veel wasverzachter bij het wassen.
 • Gebruik altijd delicate programma's.
 • Was alleen wollen kleding onder dezelfde omstandigheden (raadpleeg altijd de etiketten).
 • Laat het wasgoed aan de lucht drogen, en leg het plat neer zoals hierboven aangegeven.

En als je de geur van je kleren nog meer wilt versterken, kun je ook zelfgemaakte kledingparfum gebruiken, zolang ze geen alcohol bevatten.

Advertisement