Marseillezeep: de perfecte bondgenoot bij het schoonmaken van radiatoren

door Natasja

09 December 2022

Marseillezeep: de perfecte bondgenoot bij het schoonmaken van radiatoren
Advertisement

Marseillezeep is een van die middeltjes die vroeger door onze grootmoeders werden gebruikt en nooit zijn vergeten, omdat het eigenlijk voor veel dingen nuttig is.

De reinigende en blekende eigenschappen en karakteristieke, intense maar zeer aangename geur maken het een waardevolle bondgenoot voor alle soorten reiniging.

Weinig mensen weten echter dat Marseillezeep ook een zeer effectief middel kan zijn voor het reinigen van radiatoren in huis. Omdat het niet te agressief is, is het ideaal voor de behandeling van het oppervlak van radiatoren van elk materiaal. Er zijn vele gelegenheden waarbij het voldoening kan schenken. Lees verder om erachter te komen welke dat zijn. 

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Een van de meest voorkomende problemen met radiotoren is dat ze zich kunnen vullen met stof, waardoor ze schadelijk worden voor de lucht in de woonomgeving en tegelijkertijd niet functioneel zijn voor het drogen van de was, waar ze vaak voor worden gebruikt. In dit geval volstaat het een licht in water gedrenkte doek te gebruiken waarop je enkele druppels of enkele vlokken Marseillezeep aanbrengt en deze voorzichtig over het hele oppervlak van de radiator strijkt. Spoel de doek dan af en veeg hem goed uitgewrongen over de radiator. Je kunt dan afvegen met een droge doek of wachten tot het vanzelf droogt. Het is raadzaam deze handeling altijd uit te voeren met uitgeschakelde radiatoren en, indien nodig, te wachten tot ze droog zijn voordat je ze weer aandoet. 
  • Naast de bovenkant kan stof zich ook binnenin de radiator ophopen, samen met vuil en roet, en dat is zeker niet goed voor de gezondheid van de lucht in huis en de geur die kan ontstaan. Ook in dit geval kan Marseillezeep de oplossing zijn. Los een paar vlokken op of meng een lepel vloeibare zeep in een kan of fles met warm water. Leg doeken en een teil onder de radiator om overtollig vuil water op te vangen. Giet de verkregen reinigingsoplossing in elke spleet van de radiator en zorg ervoor dat de teil onder elke spleet waarin je de vloeistof giet, wordt verplaatst en dat de vloeistof goed wegloopt. Gewoon wachten tot het droog is en de radiator is weer schoon en zo goed als nieuw.
Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Een ander veel voorkomend probleem bij radiatoren zijn vlekken van allerlei aard, vooral roestvlekken op gietijzeren radiatoren. Om dit op te lossen doe wat vloeibare of vlokken zeep direct op de licht bevochtigde spons en begin op de vlekken te wrijven, meer of minder zachtjes, afhankelijk van het materiaal en de te behandelen vlek. Veeg vervolgens af met een in warm water gedrenkte doek om alle resten te verwijderen en veeg het droog. De vlekken gaan gemakkelijk weg zonder de radiator te beschadigen.
  • Als je ten slotte wilt profiteren van de heerlijke geur van Marseillezeep om het huis op een natuurlijke en delicate manier te ontgeuren, raden we je aan een paar druppels of een paar vlokken ervan in de verdamper te doen die gewoonlijk aan de radiator is bevestigd. Het effect is echt aangenaam en het gevoel van schoon is verzekerd.

Kende je de eigenschappen van Marseillezeep in dit verband al?

Advertisement