Vochtig wasgoed in huis: laat het sneller drogen met dit huismiddeltje

door Natasja

08 December 2022

Vochtig wasgoed in huis: laat het sneller drogen met dit huismiddeltje
Advertisement

De winter is onder andere synoniem met door het huis verspreide wasrekken en radiatoren die altijd vol hangen met kleren waarvan men hoopt dat ze sneller drogen dan in werkelijkheid het geval is. En het wasgoed dat in huis hangt  brengt onvermijdelijk ook een aantal problemen met zich mee door de vochtigheid in de lucht, die zowel voor het huis als voor onze gezondheid problemen kan opleveren. Daarom worden er duizend en één listen bedacht om de was sneller te laten drogen, waarbij men probeert te profiteren van de zeldzame zonnige dagen of vertrouwt op de warmte van de radiatoren. Sommige mensen kopen liever een droger, anderen laten de was liever buitenshuis doen.

En wie liever het oude, traditionele droogrek gebruikt? Er zijn daar ook oplossingen voor en we laten een paar trucs zien die je leven zeker gemakkelijker zullen maken!

Advertisement

1. De centrifuge

1. De centrifuge

Creativo

De eerste truc die het drogen vergemakkelijkt, kan al tijdens het wassen worden toegepast: mensen proberen vaak het centrifugeren te vermijden om geen tijd en moeite te hoeven besteden aan het strijken, in de winter wordt deze stap essentieel om het drogen te vergemakkelijken, omdat het overtollige water wordt verwijderd, waardoor de kans op het ontstaan van onaangename geurtjes op de kleding wordt verminderd.

Advertisement

2. De juiste plaats

2. De juiste plaats

Creativo

Na het wassen is het eerste waar je op moet letten de keuze van een geschikte plaats: het is belangrijk dat de ruimte waar het wasrek komt te staan niet te vochtig is en dat het mogelijk is om te ventileren. Als geen van de kamers in huis droog genoeg is, kun je kiezen voor de badkamer, waar de warmte van de radiatoren en de douche het drogen van de was kunnen vergemakkelijken.

3. Ontvochtigen

3. Ontvochtigen

Creativo

Een andere effectieve manier om het drogen van de was te versnellen is het ontvochtigen van de lucht in de ruimte waar het wasrek staat. Voor dit doel kun je gemakkelijk een DIY ontvochtiger maken met grof zout: 150 g zout is genoeg om een kamer van 5x5 meter te ontvochtigen en als je het kunt laten drogen, kan het ook meerdere keren worden hergebruikt. Je kunt het gemakkelijk maken door een plastic fles door te snijden en het bovenste deel gevuld met zout en omgekeerd in het onderste deel te plaatsen; als alternatief kun je een kom gebruiken waarin je een vergiet met zout hebt geplaatst. Roze zoutlampen zijn ook nuttig voor hetzelfde doel. Behalve dat ze goed zijn voor de luchtkwaliteit, zijn ze ook decoratief. 

4. Warmte

4. Warmte

Creativo

Een andere zeer goede manier om het drogen te versnellen is het wasrek voor een warmtebron te plaatsen, zoals een radiator, open haard, fornuis of hete oven. Op die manier zal het wasgoed niet alleen sneller drogen, maar kun je ook voorkomen dat er onaangename geurtjes achterblijven. Let in dit geval wel op de juiste afstand om onaangename ongevallen te voorkomen.

5. Afstand

5. Afstand

Creativo

De laatste truc tenslotte is misschien de meest voor de hand liggende, maar toch niet zo banaal als het lijkt. In feite zijn we vaak gedwongen om de ruimte op het droogrek te optimaliseren, zodat alle was gemakkelijk kan worden opgehangen, maar als je o.a. de kleren op elkaar legt, leidt dat onvermijdelijk tot langere droogtijden. Door de kleding goed verdeeld op het droogrek te leggen, wordt de droogtijd drastisch verkort. 

En wat als het ondanks deze trucs nog steeds lang duurt voordat de was droog is? Je kunt onaangename geuren nog steeds voorkomen door ze lichtjes te besproeien met een mengsel van water, baking soda en een essentiële olie naar keuze - de lekkere geur zal verzekerd zijn! Succes!

Advertisement