Laat de donsjassen weer lekker ruiken zodat ze klaar zijn om bij koud weer gedragen te worden

door Natasja

09 December 2022

Laat de donsjassen weer lekker ruiken zodat ze klaar zijn om bij koud weer gedragen te worden
Advertisement

Als de temperaturen dalen, trekken we weer alle dikkere kledingstukken uit de kasten, waaronder gewatteerde jassen en donsjacks, die vaak maandenlang in een kast of doos hebben gelegen. Ze zo bewaren veroorzaakt soms een benauwde geur, vooral als de kledingstukken zijn bewaard in compartimenten of dozen die in de zomer nooit zijn geopend of gelucht. Dus wanneer het tijd is om ze er uit te halen om ze te dragen, kan het gebeuren dat jassen die onaangename geur hebben, zelfs als ze in feite schoon zijn.

Hoe kun je ze wassen en opfrissen? Dat kan met eenvoudige middelen, en verder zijn er verschillende tips om te onthouden om deze kledingstukken zo goed mogelijk te behandelen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om donsjassen te ontgeuren, vul een teil met koud water, giet er twee eetlepels witte azijn in en, als je wilt, een paar druppels van een essentiële olie naar keuze. Dompel de jas erin onder en laat hem een half uur weken, laat het water vervolgens weglopen, spoel hem voorzichtig uit en knijp de jas voorzichtig uit om het overtollige water eruit te krijgen, vermijd uitwringen.

Een delicate methode om eventuele vlekken te verwijderen is met Marseillezeep: maak de zeep nat en wrijf het op de te wassen delen, heel voorzichtig, en dep daarna onmiddellijk met een zachte (pluisvrije), vochtige doek, zonder het hele kledingstuk uit te spoelen. 

Als je een specifieke vlekkenverwijderaar voor synthetische kleding hebt, kun je die volgens de aanwijzingen van de fabrikant gebruiken op de aanwezige vlekken of kringen: op die manier was je in feite de jas, die vervolgens aan de lucht moet worden gedroogd, bij voorkeur plat neergelegd op een wasrek, op een goed geventileerde plaats.

In feite is het over het algemeen raadzaam om donsjassen alleen te wassen als het echt niet kan worden vermeden, omdat het wassen vaak de verdeling van de vulling verpest en op den duur ook de waterdichtheid van het kledingstuk in gevaar brengt. Als je toch een wasmachine moet gebruiken, zorg er dan voor dat het een moderne is (geen bovenlader), en gebruik altijd programma's voor delicate kleding en producten voor delicate kleding zoals wol en kasjmier.

Klaar om warme, lekker ruikende donsjassen aan te doen?

Advertisement