Witte aanslag op glazen: laat ze glanzen met eenvoudige natuurlijke middelen

door Natasja

07 December 2022

Witte aanslag op glazen: laat ze glanzen met eenvoudige natuurlijke middelen
Advertisement

We zouden allemaal graag glazen hebben die altijd helder en glanzend zijn om aan onze gasten te laten zien als ze ons komen bezoeken of om in de vitrinekast te zetten. De glazen die we dagelijks gebruiken voldoen echter niet altijd aan onze verwachtingen.

De kalk in het water waarmee we ze afwassen, vooral als we ze in de vaatwasser doen, veroorzaakt een vervelende witte laag. Behalve dat dit erg lelijk is, ziet het glas er daardoor meteen oud, versleten en vuil uit, zelfs als hij net afgewassen is.

Er bestaan echter goede oplossingen voor dit soort problemen die gebruik maken van de antikalkkracht van bepaalde natuurlijke producten. Lees verder om te ontdekken welke dat zijn.

Advertisement
bamblerina/Reddit

bamblerina/Reddit

Het lijkt overbodig te zeggen dat er trucs zijn die het probleem kunnen voorkomen of minder vaak doen voorkomen. Maar omdat niet iedereen ze in praktijk brengt, willen we dit nog eens herhalen. Het is nuttig om het volgende te doen:

  • Zet de glazen ver genoeg uit elkaar in de vaatwasser zodat het water beter stroomt.
  • Veeg de glazen af met een in azijn of citroensap gedrenkte doek voordat je ze in de vaatwasser zet.
  • Droog de glazen na het afwassen af om te voorkomen dat kalkwater erop droogt, waardoor vlekken ontstaan en de beroemde laag wordt geaccentueerd.

Als deze voorzorgsmaatregelen niet het gewenste resultaat opleveren of niet volledig helpen, kun je de situatie verhelpen door de bovengenoemde remedies toe te passen.

  • Azijn, citroen of baking soda: alle drie deze producten hebben anti-kalk eigenschappen die glaswerk een bijzondere glans geven. Probeer ze voorzichtig onder te dompelen in een grote bak met warm water waaraan je vooraf het sap van twee citroenen, een glas azijn of twee eetlepels baking soda hebt toegevoegd. Laat de glazen een paar uur staan. Spoel ze af en leg ze ondersteboven op een schone theedoek. Hier zullen ze druipen zonder dat het water uitdroogt en vlekken veroorzaakt.
  • Marseillezeep, azijn en citroen: als het lijkt dat de kalkaanslag te hardnekkig is en de laag niet volledig verdwijnt, probeer dan een even natuurlijk middel, maar dan iets sterker. Je kunt het in de praktijk brengen door de reinigingskracht en de eigenschappen van verschillende elementen te combineren. We hebben het over witte azijn, citroen en Marseillezeep. Maak een mengsel van water, zeepvlokken, een glas azijn en een glas citroensap. Dompel de glazen erin en laat ze ongeveer 12 uur staan. Spoel daarna grondig af. Laat uitlekken en droog op een schone doek.

Ken je al een van deze remedies?

Advertisement