Komt de verf direct na het verven van de muren af? Ontdek wat je kunt doen om het te voorkomen

door Natasja

05 December 2022

Komt de verf direct na het verven van de muren af? Ontdek wat je kunt doen om het te voorkomen
Advertisement

Muren schilderen is een van de meest voorkomende DIY klussen, en de meest effectieve om het uiterlijk van je huis radicaal te veranderen. Een likje verf op de muren, al is het maar op delen ervan, doet echt wonderen om elke kamer een meer verfijnde, moderne en gastvrije uitstraling te geven zonder dat er dure verbouwingswerkzaamheden of dure veranderingen van meubilair en bekleding nodig zijn. Daarom organiseert men zich vaak om gedurende enkele weekends een kamer te schilderen. 

De voorbereiding beperkt zich echter niet alleen tot het kiezen van de verf en het kopen van de nodige kwasten en rollers. Je moet weten hoe je de klus het beste kunt aanpakken, zodat je onvolkomenheden kunt voorkomen of, zoals in een zeer illustratieve TikTok-video, de verf zonder de minste moeite van de muur ziet afbladderen.

via @everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

Het rampzalige resultaat van zoveel uren werk is te zien op het account @everything_tidy: in de video zien we hoe de vrouw erin slaagt een laag verf, die ogenschijnlijk volledig homogeen en goed verspreid is, van de muur te trekken alsof het een rubberachtige film is. Het lijkt met opzet te zijn gedaan, maar het is slechts het resultaat van slecht voorbereid werk.

Hoe zorgvuldig de verf ook wordt aangebracht, dit moet altijd gebeuren na een noodzakelijke voorbereiding van het oppervlak. Afhankelijk van het soort materiaal dat de muur bedekt en van de eventuele onderhoudsbeurten, zijn er een aantal stappen en middelen die moeten worden gebruikt.

  1. Allereerst moet het oppervlak worden schoongemaakt en gewassen: met stofzuiger en stofdoeken wordt al het vuil verwijderd, en zo nodig ook met doeken en dweilen, en vervolgens wordt gewacht tot alles perfect droog is alvorens verder te gaan. Als je scheuren opmerkt die met stopverf moeten worden hersteld, moet je na het aanbrengen ervan het oppervlak schuren en alles opnieuw afstoffen. Hoe gladder en schoner de muur, hoe beter de verschillende middelen zullen hechten.
  2. Vervolgens breng je een laag (of meer) primer aan, een basisproduct dus. Deze zijn verschillend, afhankelijk van het type muur en het type verf dat je kiest om te decoreren.
  3. Pas nadat de grondverf is aangebracht en goed gedroogd, begin je met de gekozen kleur te schilderen.
  4. Ten slotte wordt een afwerkingsproduct gebruikt, hoewel dit niet altijd nodig is.

Kortom, een goede voorbereiding voorkomt een verrassingen zoals die in de video https://vm.tiktok.com/ZMF9NuohP/!

Advertisement