Schimmel in huis: probeer deze methoden om schimmel in de hoeken van kamers te bestrijden

door Natasja

05 December 2022

Schimmel in huis: probeer deze methoden om schimmel in de hoeken van kamers te bestrijden
Advertisement

Het verschijnen van schimmel in huis is zeker nooit welkom en veel verschillende factoren kunnen dit verschijnsel veroorzaken. Hoe dan ook, wanneer je vlekken op muren en meubels opmerkt, die vaak gepaard gaan met onaangename geuren, is het tijd om actie te ondernemen om voor een gezonde leefomgeving te zorgen. Het eerste wat je moet doen wanneer je schimmel in huis opmerkt, is proberen te begrijpen wat de oorzaak kan zijn. Als het om een ernstige oorzaak gaat, zoals infiltratie, slechte isolatie van de ruimte of kozijnen, zal er fors moeten worden ingegrepen, en pas nadat je dit hebt hersteld kun je hopen dat de schimmelvlekken echt verdwijnen.

Anders kan het ook een kwestie zijn van minder ernstige redenen, zoals slechte ventilatie van de omgeving, of een reeks praktijken die ervoor zorgen dat vocht zich in huis ophoopt, zoals het laten drogen van kleren aan wasrekken in gesloten kamers, het niet gebruiken van ontvochtigers of ventilatoren, enz. In deze gevallen, en in ieder geval na verwijdering van de ernstigste oorzaken van schimmel, kan actie worden ondernomen om de vlekken te laten verdwijnen door de restsporen te verwijderen. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen op de verschillende plaatsen in de kamers waar het kan voorkomen.

Advertisement
Socawo/Reddit

Socawo/Reddit

In het geval van ramen: maak een fles van een liter klaar en vul deze voor driekwart met water. Voeg 60 ml waterstofperoxide en twee eetlepels baking soda toe. Sluiten, goed schudden en op de vlekken spuiten. Laat het een paar minuten inwerken en schrob dan met een spons om al het vuil te verwijderen, waarbij je de spons tussendoor goed afspoelt. Als je geen vuil meer ziet, spuit dan pure waterstofperoxide, en laat het inwerken tot het droog is, maar houd de ramen open om te ventileren.

Advertisement
zjc/Reddit

zjc/Reddit

Plafonds en muren van kamers: deze zijn meestal bedekt met gips, en je kunt ze bewerken met een mengsel dat vergelijkbaar is met dat voor raamkozijnen. Je zult hulp nodig hebben van ladders en bezems (of ook de dweilen die over de muren gaan), maar het belangrijkste is altijd om al de hulpmiddelen of doeken die je gebruikt grondig af te spoelen, om te voorkomen dat sporen worden verspreid. Vergeet niet de ruimte goed te ventileren tijdens het schoonmaken en vooral daarna, en draag altijd ademhalingsbescherming en handschoenen, die je na afloop weggooit.

Sommige mensen vervangen waterstofperoxide door witte azijn. Ook dat kan werken tegen schimmel, maar het is iets minder effectief, dus je kunt beter de inwerktijd verlengen voordat je afspoelt.

PM_ME_GARLIC__BREAD/Reddit

PM_ME_GARLIC__BREAD/Reddit

In badkamers: schimmel komt vaker voor in deze ruimtes, omdat ze zelden erg groot en luchtig zijn en door veel natuurlijk licht worden bereikt (de zonnestralen helpen namelijk veel om schimmelvorming te voorkomen). Dus, naast ervoor te zorgen dat de ventilatoren aan staan, of ramen en deuren open staan na het douchen, is het beter om deze kamers niet te vullen met handdoeken en andere stoffen die lang vocht kunnen opnemen.

Als je dan schimmel ziet verschijnen, vooral in donkere hoekjes en bij de douche of het bad, dan kun je optreden met de hierboven aangegeven methoden, maar ook als je keramiek en sanitair moet schoonmaken, met bleekmiddel. Normaal bleekmiddel is krachtiger en kan nog minder lang in contact blijven met oppervlakken (15 of 20 minuten kan voldoende zijn, maar je kunt de tijd ook verlengen), terwijl zuurstofbleekmiddel, het zogenaamde milde bleekmiddel, misschien minstens een half uur of een uur nodig heeft. Denk er altijd aan grondig af te spoelen en alles te laten drogen.

Alle voor reiniging gebruikte hulpmiddelen moeten dan bij hoge temperatuur worden gewassen (en eventueel met toevoeging van waterstofperoxide of mild bleekmiddel) indien mogelijk, anders is het beter ze weg te gooien.

Advertisement