Maak bevlekte theedoeken weer zo goed als nieuw met eenvoudige DIY oplossingen

door Natasja

14 December 2022

Maak bevlekte theedoeken weer zo goed als nieuw met eenvoudige DIY oplossingen
Advertisement

Theedoeken zijn echt onmisbare accessoires in de keuken: we houden er altijd een paar klaar om onze handen te drogen, oppervlakken af te vegen, maar misschien ook om te gebruiken als pannenlap wanneer we hete pannen uit de oven moeten halen en geen geschikt keukengerei kunnen vinden. En er zijn echt duizend andere manieren waarop ze van pas komen in het dagelijks leven, maar het zijn allemaal, meestal, soorten gebruik die deze stoffen uiteindelijk vervuilen en zichtbaar beschadigen, hoe duurzaam ze ook zijn.

Als er schroeiplekken ontstaan of de vezels versleten en stuk raken, is er niet veel aan te doen, behalve misschien het doek op creatieve manieren te recyclen. Maar als het gaat om het verwijderen van zichtbare vlekken en sporen, die er misschien niet afgaan met gewone machinewas, dan is het de moeite waard enkele alternatieve, DIY methoden te proberen voordat je de hoop opgeeft de nog intacte theedoek te herstellen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Baking soda of citroenzuur: neem een kleine kom, beker of glas en giet er twee eetlepels baking soda of citroenzuur in, voeg dan genoeg water toe (een beetje is maar nodig) om een pasta te maken die niet te droog maar ook niet te vloeibaar is. Neem met behulp van een oude tandenborstel wat van het mengsel en verdeel het over de vlek, zodat deze goed bedekt is. Begin dan met de haarborstels te wrijven om de pasta in de diepte te laten werken. Het beste is om de vlek nauwelijks vochtig te maken voordat je begint, zonder het te nat te maken.

       Laat het een half uur of een uur inwerken en dan kun je het in de wasmachine doen en doorgaan met het gebruikelijke wassen, bij voorkeur op hoge of middelhoge temperatuur.

  • Citroensap: je kunt een halve citroen uitpersen in een glas en met de tandenborstel het sap op de vlek wrijven, waarbij je de dosis zo nodig verhoogt. Nogmaals, laat het een tijdje inwerken voordat je het in de machine wast.

    Net als citroensap kun je een mild bleekmiddel, witte azijn of waterstofperoxide proberen. Meng deze producten niet met elkaar, maar voeg eventueel een beetje afwasmiddel toe.

Wat is jouw favoriete methode om bevlekte theedoeken er weer als nieuw uit te laten zien?

Advertisement