Ontdek hoe je biologisch afbreekbare polystyreen verpakkingen letterlijk kunt laten verdwijnen

door Natasja

16 December 2022

Ontdek hoe je biologisch afbreekbare polystyreen verpakkingen letterlijk kunt laten verdwijnen
Advertisement

In een wereld waar thuisbezorging van om het even welk product voor ons allemaal, of bijna allemaal, de norm is, is de hoeveelheid verpakking die elke dag wordt gebruikt werkelijk enorm. Dit betekent dat tonnen karton, papier, plastic en polystyreen (om maar een paar materialen te noemen) worden gebruikt en vervolgens steeds weer worden weggegooid. Het plastic weggooien is een delicate aangelegenheid, net zoals - of zelfs meer - in het geval van synthetisch polystyreen. Hoe vaak vinden we in een doos de witte chips die de inhoud van de verpakking veilig houden? Eenmaal verwijderd moeten ze bij het afval en waren meestal zeer moeilijk te verwerken.

Sinds enige tijd produceren veel bedrijven over de hele wereld echter biologisch afbreekbare polystyreen chips, die in een mum van tijd ontbinden, zonder hinderlijk afval te creëren. En je kunt gemakkelijk nagaan of de bij je thuis aangekomen verpakking tot deze categorie behoort.

via @everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

@everything_tidy/TikTok

Zoals je in de video https://vm.tiktok.com/ZMF9N2Mxf/ op TikTok van het account @everything_tidy kunt zien, lossen de echt biologisch afbreekbare chips namelijk op in water. Dat komt omdat ze meestal van maïszetmeel zijn gemaakt, zodat ze dezelfde kenmerken hebben als die van synthetisch materiaal, zodat ze eruit zien als schokabsorberend schuim, maar wanneer het tijd is om ze weg te gooien, laten ze geen sporen na.

Om na te gaan of de verpakkingen die jij hebt van dit type zijn, hoef je alleen maar een stukje polystyreen te nemen en het onder een beetje stromend water te houden: als het smelt, kun je de rest in een mum van tijd weggooien.

Maak vervolgens een bak in de spoelbak of ook een grote teil vrij, giet de chips erin, zet het stromende water aan en roer met behulp van een pollepel of spatel om alle verpakking sneller op te lossen. Je ziet het oplossen in het water en verdwijnen. Uiteindelijk hoef je alleen maar de spoelbak of de teil grondig af te spoelen, en het zal zijn alsof er nooit iets in heeft gezeten.

Omdat het materiaal van plantaardige oorsprong is, zijn de stoffen die vrijkomen in het water en in de afvoer komen, niet eens schadelijk voor het milieu! Een geweldige kleine stap om voor de planeet te zorgen, vind je niet?

Advertisement