Een glanzende douche met waterstofperoxide: de juiste trucs voor uitstekende resultaten

door Natasja

07 December 2022

Een glanzende douche met waterstofperoxide: de juiste trucs voor uitstekende resultaten
Advertisement

Dat waterstofperoxide bij vele gelegenheden een waardevol en nuttig product is, is vrij algemeen bekend. De huishoudelijke taken waarbij het gebruik ervan revolutionair kan zijn, zijn talrijk. Een uitstekend voorbeeld hiervan kan het geval van de douche zijn.

Of het nu gaat om vuil, schimmel, kalkaanslag of zwart geworden voegen, met waterstofperoxide als bondgenoot kan de douche in een paar stappen weer glimmen.

Als je verder leest, leer je de juiste methoden om precies enkele van de veel voorkomende schoonmaakproblemen op te lossen die dit fundamentele onderdeel van elke badkamer betreffen.

Creativo

Creativo

Uitgaande van het feit dat het hier gaat om waterstofperoxide van 10 volume, d.w.z. 3% (datgene wat we gebruiken voor het desinfecteren van wonden, voor alle duidelijkheid), zijn de manieren waarop het kan worden gebruikt om de douche te reinigen verschillend. Elk is geschikt voor een specifieke vuile toestand. De meest voorkomende en frequente zijn in dit verband drie: zwart geworden voegen, schimmelaanslag en kalkaanslag.

  • Zwart geworden voegen: wanneer de voegen tussen de tegels rond de douche zwart worden door hardnekkig vuil, kan het gebruik van waterstofperoxide uitkomst bieden. Strooi baking soda op de te behandelen plaatsen en giet er waterstofperoxide overheen. De chemische reactie die de twee elementen samen teweegbrengen zal het vuil in de voegen doen oplossen. Je hoeft dan alleen nog maar te schrobben met een tandenborstel en goed af te spoelen om de voegen hun oorspronkelijke kleur terug te zien krijgen.
  • Schimmelaanslag: schimmel in de douche, veroorzaakt door vocht, is een ander veel voorkomend verschijnsel. In dit geval kun je waterstofperoxide op wattjes of wattenschijfjes gieten en deze, aldus gedrenkt, op de hoeken en andere door schimmel aangetaste plaatsen aanbrengen. Laat ze een paar uur zitten en probeer dan te schrobben met de gebruikelijke tandenborstel om te verwijderen wat er te verwijderen valt, voordat je natuurlijk afspoelt.
  • Kalkaanslag: een ander vervelend probleem, vooral waar het water hard is, is kalkaanslag. In de douche hoopt het zich in korte tijd op en ontstaan echte korsten die moeilijk te verwijderen zijn. Als dat bijvoorbeeld op de douchekop gebeurt, kan het ingewikkeld worden om het water zelfs maar goed te laten lopen. Wanneer je je in deze situatie bevindt, probeer dan een mengsel van baking soda en waterstofperoxide te gebruiken. Eenmaal verkregen, breng het aan op een spons, op een kleine borstel of rechtstreeks op het te behandelen gebied. Zachtjes wrijven en de kalk zal oplossen. Als het erg verhard is, raden we je aan het zo lang te laten zitten als nodig is voordat je het afspoelt. Vergeet niet droog te wrijven met een microvezeldoek om te voorkomen dat de kalkaanslag zich snel herstelt.

We willen erop wijzen dat deze middelen, hoewel veilig en doeltreffend, niet worden aanbevolen op delicate materialen zoals marmer en natuursteen.

Kende je er al minstens één?

Advertisement