Orchideeën kweken: laat ze gezond, sterk en mooi groeien met deze twee methoden

door Natasja

03 December 2022

Orchideeën kweken: laat ze gezond, sterk en mooi groeien met deze twee methoden
Advertisement

Orchideeën behoren tot de meest fascinerende planten om te kweken: we worden echt blij door de prachtige bloemen met hun heldere kleuren. Het kweken ervan is echter niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Orchideeën zijn nogal veeleisend als het gaat om lichtomstandigheden en vochtigheid, en als ze op de verkeerde plaats worden gekweekt, hebben ze maar een paar dagen nodig om weg te kwijnen. Maar als ze eenmaal de juiste plaats hebben gevonden, kunnen ze je veel voldoening schenken, want het zijn planten die het heel goed alleen kunnen doen.

Onder de technieken voor het kweken zijn er twee in het bijzonder die je in staat stellen robuuste, weelderige planten en een spectaculaire bloei te krijgen. Laten we ze samen ontdekken.

Advertisement

1. Knoflookwater

Het klinkt misschien als een stadslegende, maar de eigenschappen van knoflook zijn goed gedocumenteerd en bevestigd door de wetenschap. Door knoflookwater te bereiden kun je de planten beschermen tegen ongedierte zoals bladluizen, mijten en motten, maar ook tegen schimmels, waarvan de sporen zich niet kunnen verspreiden. Maar dat is niet alles. Verschillende studies hebben namelijk bevestigd dat het hoge zwavelgehalte van knoflook, dat verantwoordelijk is voor zijn geur, en andere elementen zoals stikstof, kalium, fosfor, calcium en mangaan gunstige effecten hebben op de plantengroei. Eén studie in het bijzonder vond talrijke voordelen voor de gezondheid van de wortels.

Je kunt knoflookwater maken om te gebruiken als bestrijdingsmiddel met deze ingrediënten:

  • een teentje knoflook
  • een eetlepel olie, bij voorkeur minerale olie
  • vloeibaar wasmiddel
  • water

Pers eerst het teentje knoflook uit en laat het 1-2 dagen in de olie weken. Filter, voeg een theelepel afwasmiddel en een halve liter water toe. De resulterende oplossing kan in een spuitfles worden bewaard en rechtstreeks op de planten worden gespoten. Als de bladeren de volgende dag geel worden, moet het verder worden verdund met water. Dit basisrecept moet worden aangepast aan de planten, waarvan de gevoeligheid voor het product subjectief is. Het is beter om het water slechts af en toe als bestrijdingsmiddel te gebruiken dan als regelmatige meststof, omdat overmatig gebruik de groei kan afremmen.

Advertisement

2. Water

2. Water

Little Garden and More/YouTube

Een andere manier om orchideeën te laten bloeien is de hydrocultuur. Je kunt dit doen door de orchideeën uit de grond te halen en de wortels goed schoon te maken. Zet ze vervolgens in een glazen vaas en vul deze met water tot aan de onderste wortels. Als de orchidee is hersteld, kan de plant weer in de pot worden gezet. Je kunt er ook voor kiezen om verder te kweken met de hydrocultuurmethode. In dit geval moet je de orchidee in een doorzichtige pot met geëxpandeerde klei plaatsen, vervolgens plaats je de pot in een grotere pot die je vult met water tot hij de basis van de kleinere pot raakt. Vul het water gewoon bij wanneer het onder dit niveau zakt om een gezonde groei van de orchideeën te garanderen. Het water zal door capillariteit door de wortels worden opgenomen en de verdamping uit de pot zorgt voor het juiste vochtgehalte voor de plant.

Ben je al klaar om je tuinhandschoenen aan te trekken?

Advertisement