Inductiekookplaten: tips om ze te reinigen en als nieuw te doen glanzen

door Natasja

29 November 2022

Inductiekookplaten: tips om ze te reinigen en als nieuw te doen glanzen
Advertisement

Er zijn veel huizen in de wereld waar de fornuizen van het inductietype zijn, met glazen platen die de warmtebronnen afdekken. Dit model bespaart je bijvoorbeeld het demonteren en schoonmaken van branders, maar het is ook zo dat je nooit te lang kunt wachten met het schoonmaken van alle sporen van vuil en water, want die springen er veel meer uit dan bij traditionele fornuizen.

Hoe kun je ze schoonmaken zonder het oppervlak te beschadigen? Er zijn verschillende methoden of accessoires die van pas kunnen komen, hier zijn er enkele van.

Creativo

Creativo

Zodra de vlekken ontstaan, wacht tot de plaat is afgekoeld en maakt ze nat met lauw water en een spons. Het spreekt vanzelf dat de sponzen of doeken die op dit soort oppervlakken worden gebruikt zacht moeten zijn, nooit schurend, en geen pluisjes mogen achterlaten.

Maak vervolgens gebruik van speciale schrapers, die je altijd bij de hand moet houden: ze tillen het vuil op en schrapen het van het oppervlak zonder het glas te beschadigen. Als je geen schraper hebt, probeer dan platte houten pollepels, nooit verschillende metalen gebruiksvoorwerpen of messen.

Als je meer hardnekkige vlekken moet ontvetten, kun je witte azijn en afwasmiddel gebruiken: giet azijn rechtstreeks op de vlek (altijd als de plaat koud is) en gebruik na een kwartiertje een spons gedrenkt in water en afwasmiddel, waarbij je schrobt om alles te verwijderen. Gebruik vervolgens een zachte doek om zeepresten weg te spoelen.
Als je een meer 'schurende' methode nodig hebt, kun je een spons bestrooien met baking soda. Als je toevallig Blanc de Meudon hebt, ook wel Spaans krijt genoemd, kan dit ook worden gebruikt om inductiekookplaten schoon te maken zonder ze te beschadigen, licht gemengd met water tot een lichte pasta.

Denk er altijd aan om onmiddellijk na het schoonmaken met schone, droge microvezeldoeken te vegen, zodat er geen ongewenste vlekken op het glas achterblijven.

Wat is jouw favoriete methode om dit type fornuis schoon te maken?

Advertisement