11 eenvoudige en leuke knutselwerkjes die je kunt maken door kurken te recyclen

door Natasja

24 November 2022

11 eenvoudige en leuke knutselwerkjes die je kunt maken door kurken te recyclen
Advertisement

Kurk is een materiaal met buitengewone eigenschappen, vooral als je bedenkt dat het een schors is. En ook als het verwerkt is tot de kurken van flessen wijn die je gewend bent te kopen, kan het op heel creatieve manieren veelzijdig zijn. Het ligt er helemaal aan of je bereid bent een beetje te knutselen.

De knutselwerkes zijn allemaal heel eenvoudig en vrij snel te maken, dus als je een tas of een lade hebt waarin je kurken kunt opbergt na gebruik, kun je met weinig geld leuke en nuttige decoraties en accessoires maken. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Het gemakkelijkste project is altijd om er onderzetters van te maken: de dikte hangt af van hoe dik je de kurken wilt snijden, en dan kun je ze ook nog schilderen in verschillende kleuren, of gebruik maken van de verschillende tinten die wijn erop achterlaat.

Advertisement

Maar je kunt ook glasonderzetters maken door de kurken samen te voegen zonder ze te snijden, of door ze een beetje korter te maken. Ze moeten aan elkaar worden gelijmd, soms genaaid, en dat is het. En dezelfde techniek werkt voor pannenonderzetters.

Om het werkje af te maken, gebruiken sommige mensen linten die om de buitenrand van de onderzetters worden gewikkeld.

Kurk is perfect voor prikborden, dus waarom geen kurken gebruiken om ze te maken?

Als je kurkschijven over hebt van wat afgesneden kurken, kun je die ook hergebruiken als viltjes voor stoelen, om vervelende geluiden te dempen en ook sporen op de vloer te voorkomen.

Advertisement

Zonder de kurken te hoeven bewerken, kun je vervolgens eenvoudige en zeer mooie kaarsenhouders versieren.

Door te snijden en te lijmen gebruik je de kurken als stukjes mozaïek, die in elkaar passen om elke gewenste vorm te maken: het zijn dan versieringen om op te hangen waar je maar wilt.

Advertisement

Heb je er wel eens aan gedacht ze te gebruiken voor kleurrijke kransen?

Ze zijn ook perfect om de buitenranden van potten en diverse houders te bekleden die als plantenhouders worden gebruikt, ook om in het midden van de tafel te plaatsen.

Advertisement

Een creatieve en eenvoudige variant op grote prikborden: eenvoudige stroken kurken, die weinig ruimte innemen op de muur, maar wel de achtergrond vormen waarop foto's kunnen worden geprikt!

Heb je wel eens kurken gerecycled voor een creatief werkje?

Advertisement