Maak gebruik van de meest geschikte methoden om vers brood lang te bewaren

door Natasja

28 November 2022

Maak gebruik van de meest geschikte methoden om vers brood lang te bewaren
Advertisement

Brood is voor veel mensen over de hele wereld een dagelijks voedingsmiddel, en hoewel iedereen zijn of haar favoriete soort heeft, en de recepten van land tot land kunnen veranderen, blijft het een voedingsmiddel dat altijd het beste vers kan worden gegeten, wanneer het zijn beste smaak en geur behoudt. Het is echter niet altijd zo gemakkelijk. Het hangt veel af van de verpakking waarin je het bewaart, die het kan isoleren tegen vocht en voorkomt dat het uitdroogt en te snel hard wordt.

Het lijkt erop dat de beste methode om brood te bewaren de vriezer is, maar dat is nodig wanneer je niet van plan bent het brood binnen enkele dagen te consumeren, of wanneer je het in grotere hoeveelheden koopt om later een voorraadje te hebben. Maar welke andere methoden kunnen helpen? Lees verder om dat te ontdekken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Diepvries: brood in de diepvries leggen terwijl het nog vers is, voorkomt dat het muf wordt en voorkomt ook het risico op schimmel. Het kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard, altijd nadat het in een zak is gedaan waaruit eerst zoveel mogelijk lucht is verwijderd. Als je het wilt eten, ontdooi je het in de oven. Sommigen zeggen dat de optimale temperatuur 160° is gedurende 20 minuten.
  • Katoenen of linnen zak: beter dan plastic of papieren zakken, vooral als je het brood binnen enkele dagen wil opeten en het bij kamertemperatuur wil bewaren. Sluit ze goed af met het touwtje, en vergeet niet de zakken op hoge temperatuur in de wasmachine te wassen.
  • Broodtrommel: deze zijn mooi om te zien en zijn speciaal ontworpen voor het bewaren van brood. Het beste is te investeren in een exemplaar van goede kwaliteit, dat de ideale omstandigheden kan scheppen om het te beschermen tegen overmatige vochtigheid - ze zijn redelijk luchtdicht, maar mogen niet te veel worden gevuld, omdat er enige luchtcirculatie moet zijn.
  • Plastic diepvrieszakken: doe het brood in goed af te sluiten zakken en verwijder zoveel mogelijk lucht vóór het afsluiten. Na elk gebruik opnieuw op deze manier afsluiten, en het brood zou een week lang in goed moeten blijven.

Hoe snel brood muf of eventueel beschimmeld wordt, hangt van veel factoren af, van het soort brood zelf tot de weersomstandigheden thuis, maar experimenteren tussen deze methoden kan je zeker helpen de beste manier te vinden om langer van jouw favoriete brood te genieten!

Advertisement