Wil je basilicum de hele winter bewaren? Gebruik de antieke zouttruc

door Natasja

30 Juli 2021

Wil je basilicum de hele winter bewaren? Gebruik de antieke zouttruc
Advertisement

Basilicum is een van de meest geliefde en gekweekte aromatische planten ter wereld, die als zodanig wordt gebruikt om gerechten - en zelfs jam! - lekker te laten ruiken of als ingrediënt in geliefde sauzen zoals pesto en het is een van de meest favoriete planten in je moestuin of huis.

Het is een kruidachtige plant, afkomstig uit Azië, waarvan de levenscyclus gewoonlijk eenjarig is, en slechts zelden is het mogelijk optimale omstandigheden voor zijn overleving te garanderen, zodat hij tot twee jaar kan leven. Hij is zeer gevoelig voor overmatige hitte (zonder voldoende irrigatie) en intense koude, dus ook als je erin slaagt hem in de zomer te behouden, is het niet ongewoon hem bij de eerste vorst van balkons en tuinen te zien verdwijnen.

Het is nu mogelijk planten te vinden die in kassen worden gekweekt en die zelfs in de winter kunnen worden gekocht, maar ze zullen moeilijk te bewaren zijn tot het voorjaar aanbreekt, dus hoe kun je ze bewaren om van de smaak van basilicumblaadjes te genieten zonder ze te drogen of in te vriezen te bewaren? Je kunt zout gebruiken.

via Melissa Norris

Advertisement
melissaknorris.com

melissaknorris.com

Alles wat je nodig hebt zijn: verse basilicumblaadjes, een pot met een wijde opening en grof zout. Zout kan de vorming van schimmels en bacteriën voorkomen, wat niet altijd het geval is bij het op natuurlijke wijze drogen van basilicum en andere kruiden.

Er zijn drie manieren waarbij je zout kunt gebruiken om basilicum te bewaren:

  •     Afwisselende lagen basilicum en zout: dit is een heel eenvoudige methode, begin gewoon met het zout en wissel dan af met lagen verse bladeren, plat gerangschikt zonder dat de groene laag te dik is. De basilicumblaadjes blijven maandenlang vers en smakelijk. Wanneer je ze wilt gebruiken, haal je ze gewoon uit de pot en laat je het overtollige zout eraf vallen. Het overtollige zout is op smaak gebracht met onder meer basilicum en is uitstekend geschikt om gerechten op smaak te brengen en een onmiskenbare smaak te geven.
  • Fijngemaakte en gedroogde basilicum: gebruik één deel blaadjes en vier delen zout en maak het met de hand fijn tot je ongeveer 30 gram fijngemaakte basilicum hebt. Doe alles in een blender, voeg 240 gram zout toe, en maak alles fijn tot het perfect gemengd is. Strooi het fijngemaakte deel uit op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met een theedoek en hou het uit de buurt van zonlicht. Na een dag doe je alles in een glazen pot en bewaar je het tot een jaar in de koelkast.
  • Fijngehakte basilicum: draai de verhoudingen om, je hebt 4 delen verse basilicum en 1 deel zout nodig. Hak de basilicum fijn met een mes of ook in een blender, voeg het zout toe en laat het 30 seconden mixen. Het zout zal groen kleuren en zeer geurig zijn. Bewaar het in een pot in de koelkast tot 6 maanden.

Veel succes!

Advertisement