Vlinders in de voorraadkast? Ontdek hoe je van voedselmotten afkomt

door Natasja

31 Juli 2021

Vlinders in de voorraadkast? Ontdek hoe je van voedselmotten afkomt
Advertisement

Als je een voorraadkast vol meel, pasta, peulvruchten, bonen, zaden en alle andere droge levensmiddelen hebt, zul je, tenzij ze nog hermetisch gesloten zijn (en soms zelfs dan niet), waarschijnlijk minstens één keer per jaar te maken krijgen met de aanwezigheid van een aantal vlinders.

Ook bekend als voedselmotten (de wetenschappelijke naam is Plodia interpunctella), planten deze dieren zich zeer snel voort, dus zodra je er een opmerkt, is het een goed idee om de kast grondig schoon te maken, gevolgd door het opzetten van enkele vallen voor eventuele andere motten die kunnen verschijnen.

Advertisement
Dick/Flickr, Creativo

Dick/Flickr, Creativo

  1. Controleer regelmatig al het voedsel: ook als je de verpakkingen met knijpers en knopen hebt gesloten, of gedroogd fruit en andere levensmiddelen in potten hebt bewaard, kunnen er motten in de verpakking zijn gekomen. Als je webben in meelzakken, fijn gruis op de bodem van potten peulvruchten, granen of gedroogd fruit en andere dergelijke sporen aantreft, betekent dit dat de verpakking is aangetast en dat je het risico loopt de larven van deze insecten te eten. Eieren kunnen met het blote oog worden gezien, hoewel het moeilijker is ze in verpakkingen van verschillende meelsoorten te zien.      2. Gooi alles weg wat aangetast is. Als het voedsel in herbruikbare potten of houders zat, was en ontsmet deze dan. Je kunt azijn en baking soda of ook alcohol gebruiken. Wassen op hoge temperatuur in de vaatwasmachine of onderdompelen in kokend water (zoals bij de bereiding van potten voor jam en conserven) is ook een goede oplossing.                                                  3. Ga dan verder met het schoonmaken van de voorraadkast. Verwijder het meeste vuil met droge doeken en stofzuig vervolgens om er zeker van te zijn dat je al het vuil en eventuele eitjes hebt verwijderd. Vergeet niet dat de eitjes in de tank/zak van het apparaat achterblijven, dus moeten ze zo snel mogelijk worden weggegooid, en de tank zelf moet worden schoongemaakt en ontsmet (alcohol of ook zeer verdund bleekwater is prima). Daarna moet de hele binnenkant van de kast worden gewassen en gedesinfecteerd. Je kunt ontsmettingsmiddelen gebruiken, waterstofperoxide of een beetje bleekmiddel verdunnen in veel heet water (gebruik maskers en handschoenen, en ventileer de ruimte terwijl je werkt), en veeg de binnenoppervlakken schoon met een spons of microvezeldoek. Spoel af met een andere vochtige doek en droog onmiddellijk af met een derde droge doek, waarbij je de deuren open laat. Gebruik afweermiddelen en vallen voor deze dieren: er zijn kleefstoffen die ze vangen, en Je kunt ook sprays gebruiken. 

4. Zorg ervoor dat de meubels al een paar uur droog zijn en dat er geen geur meer hangt van de gebruikte insecticiden. Als je wilt, kunt je ook wat baking soda en druppels etherische olie van lavendel, eucalyptus, citroengras of munt in een glas of kommetje doen, die werken als natuurlijke afweermiddelen.

5. Vul de voorraadkast weer met de nodige producten: gebruik altijd bakjes met een doeltreffende hermetische afsluiting voor elk soort droogvoer dat je in de kast zet.

Veel succes!

Advertisement