Heb je sandalen die te strak zitten? Hier zijn een paar doe-het-zelf middeltjes om ze losser te maken

door Natasja

29 Juli 2021

Heb je sandalen die te strak zitten? Hier zijn een paar doe-het-zelf middeltjes om ze losser te maken
Advertisement

Met het warme weer willen we allemaal pronken met onze open schoenen, en sandalen zijn zeker het schoeisel dat we in de zomer het meest gebruiken. Maar als je ze aantrekt en merkt dat ze te strak zitten, ben je genoodzaakt een ander paar schoenen te kiezen. Niets is zo oncomfortabel als lopen in schoenen die niet lekker zitten. Wat moet je in zo'n geval doen?

Als de schoen, wat breedte en lengte van de zool betreft, nog steeds de juiste maat heeft, is het alleen nodig het bovenwerk breder te maken, en daarvoor kun je je toevlucht nemen tot enkele eenvoudige huishoudtrucs.

Advertisement

In de vriezer

In de vriezer

Pinterest

Een van de eenvoudigste trucs is een plastic boterhammenzakje tot de helft te vullen, goed af te sluiten, in de sandaal te steken, precies op de plaats waar je hem wilt uitrekken, en hem dan in de vriezer te stoppen. Als het water in ijs verandert, neemt het in volume toe, waardoor de bovenkant een beetje moet uitrekken.

Het is belangrijk dat de hoeveelheid water niet zo groot is dat het de zak vult, anders breekt de zak wanneer het volume toeneemt, maar soms is het nodig de zak iets meer dan halverwege te vullen om het gewenste effect te bereiken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als alleen de wreef meer ruimte in de sandaal nodig heeft, kun je op dezelfde manier een fles water gebruiken.

De ijsmethode werkt het best met leren en soortgelijke schoenen, die beter op dit soort spanning reageren.

Met een föhn

Met een föhn

Pinterest

Synthetische schoenen rekken niet veel uit met de ijsmethode, dus de hitte van een haardroger werkt beter voor hen, en het blijft ook effectief bij leren sandalen.

Het is een iets ongemakkelijker maar snellere methode: je moet je voeten bedekken met een of twee paar sokken (bij voorkeur dikke, zoals microvezel wintersokken), de schoenen aantrekken en de föhn gedurende ongeveer 30 seconden op middelhoge warmte laten werken, waarbij je de föhn over de hele schoen beweegt, zodat niet één punt oververhit raakt, maar de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Probeer de sandaal met je blote voet aan te trekken om te zien wanneer de schoen de gewenste maat heeft bereikt.

Andere methoden

Naast deze methoden zijn er twee mogelijkheden voor sandalen: gebruik een schoenspanner, vooral als je de handeling met meerdere paren schoenen moet herhalen. Je kunt ze ook gemakkelijk online kopen. Anders moet je eraan denken elke avond ongeveer 20 minuten in die schoenen rond het huis te lopen, zodat het materiaal uitrekt. Tenslotte kun je proberen een aardappel te zoeken die iets groter is dan je voeten op het punt waar je wilt uitrekken, en die een paar dagen in je sandalen te laten zitten, en hij zou het werk voor je moeten doen!

Heb je deze methodes al eens geprobeerd?

Advertisement