Vocht in de badkamer? Kies de juiste planten en absorbeer het vocht op natuurlijke wijze

door Natasja

30 Juli 2021

Vocht in de badkamer? Kies de juiste planten en absorbeer het vocht op natuurlijke wijze
Advertisement

Veel van de planten die het meest worden gekozen om het huis of het balkon te versieren, hebben te lijden van een te hoge luchtvochtigheid en zullen eerder sterven als gevolg van overbewatering dan omgekeerd. Er zijn echter veel planten die ook zeer goed tegen een vochtige omgeving kunnen, en dat zijn ook de omgevingen waarin zij het liefst groeien. In de badkamer moet je dus altijd plantensoorten introduceren die daartoe in staat zijn, op voorwaarde dat je hun de juiste blootstelling en temperatuur kunt garanderen.

Hieronder vind je enkele van de mooiste en gemakkelijkst te vinden planten die geschikt zijn om de badkamer mee in te richten: ze zullen sterk zijn tegen de vochtigheid, maar zullen ook de lucht zuiveren van schadelijke stoffen!

Advertisement

Pilea peperomioides (pannekoekenplant)

Pilea peperomioides (pannekoekenplant)

Commons Wikimedia

Deze plant, die ook wel muntplant wordt genoemd in andere landen vanwege zijn ronde bladeren, heeft zo'n opvallende vorm dat hij een echte trend is geworden in de binnenhuisarchitectuur.

Hij houdt van een lichte omgeving, maar mag niet in direct contact met zonlicht staan. Het is ook het beste om het uit de buurt van radiatoren en verwarming te houden. Draai de pot om de week of om de veertien dagen om, zodat het gebladerte gelijkmatig groeit. Wanneer de takken langer worden, krijgt hij een mooie hangende groeiwijze.

In het late voorjaar kan hij naar buiten, maar wees voorzichtig, hij houdt niet van hoge temperaturen (meer dan 30°), dus bewaar hem op een beschutte plaats tijdens de warmste periodes.

Advertisement

Calathea

Calathea

Commons Wikimedia

Deze tropische plant heeft een constante vochtigheid nodig: de grond moet altijd een beetje vochtig blijven, maar nooit doordrenkt met water (waterverzadiging doet de plant afsterven), dus moet hij vaak worden besproeid. Het kweken in een vochtige omgeving, zoals een badkamer, maakt het daarom veel gemakkelijker, hoewel het een zeer veeleisende plant is. Het is een zeer delicate, mooie tropische soort die enige ervaring vereist.

Bereid er een lichte, goed doorlatende maar rijke grond voor. Zet de pot op een laag geëxpandeerde klei, die altijd een beetje nat moet worden gehouden, zodat het verdampende water ervoor zorgt dat de plant vochtig blijft. Je moet de bladeren ook regelmatig schoonmaken met een droge microvezeldoek.

Pixabay

Pixabay

De Sansevieria, een andere populaire soort in de designwereld en nog populairder vanwege het gemak waarmee het kan worden gekweekt, heeft de bijzonderheid dat hij 's nachts kooldioxide omzet in zuurstof, terwijl het ook giftige stoffen uit de lucht filtert. Hij verkiest blootstelling in lichte delen van het huis, maar niet in direct zonlicht en past zich ook aan schaduwrijke situaties aan. Hij is bang voor kou en plotselinge temperatuursveranderingen. Hij heeft ook niet veel water nodig, maar je moet oppassen dat de toppen van de bladeren niet worden beschadigd, anders groeien ze helemaal niet meer.

Varens

Varens

Pinterest

Als ondergroeiplanten, die gewend zijn aan een schaduwrijk en vochtig klimaat, vinden ze vaak een ideale habitat in badkamers. Misschien wel het meest winterharde en gemakkelijkst te vinden geslacht is de zogenaamde Boston varen, die ook een plant is die veel schadelijke gifstoffen uit de lucht verwijdert, met name formaldehyde.

Hij doet het erg goed in hangende manden, heeft rijke, losse grond nodig en een lichte, maar niet aan direct zonlicht blootgestelde plaats.

Mos

Mos

jukogreendesign

Een andere optie voor degenen die niet te veel tijd willen besteden aan de verzorging van hun planten, zou een muur (of ook een paneel, een afbeelding) van mos de ideale oplossing kunnen zijn, en ook de meest aantrekkelijke vanuit een design-oogpunt. Als de lucht vochtig is, hoeven ze geen water te krijgen en ze verdragen ook minder lichte hoeken (maar niet in de volle schaduw).

Advertisement

Alocasia (Olifantsoor)

Alocasia (Olifantsoor)

Pinterest

Typisch voor tropische en zuid-tropische wouden is dit de plant die voor zeer lichte badkamers geschikt is: alle bladeren moeten op lichte, vochtige plaatsen staan, maar niet in direct zonlicht.

De lichte, rijke grond moet altijd licht vochtig zijn en mag nooit volledig uitdrogen. Daarom moet hij vaak water krijgen, maar zorg ervoor dat het water goed wegloopt. In de badkamer zal het vocht ervoor zorgen dat elke besproeiing langer duurt. Hij houdt ook van warme omgevingen, dus als je huis in de winter koude temperaturen heeft, kun je het beter niet proberen.

Welke plant vind je het mooist?

Advertisement