Wi-Fi-signaal in huis: de nuttigste tips om het te verbeteren en er het zo goed mogelijk te benutten

door Natasja

29 Juli 2021

Wi-Fi-signaal in huis: de nuttigste tips om het te verbeteren en er het zo goed mogelijk te benutten
Advertisement

Internet maakt deel uit van ons dagelijks leven: we gebruiken internet voor de meeste van onze dagelijkse activiteiten, en er is geen eigenlijk geen huis meer zonder Wi-Fi-verbinding. In de overgrote meerderheid van de gevallen hebben is er een modem dat aangesloten is op de telefoonlijn, vaak met antennes die het signaal door het hele huis zenden. Als dat alleen niet elk punt in huis bereikt, kunnen een aantal alternatieven nodig zijn, zoals signaalversterkers.

Het is echter niet altijd nodig om geld uit te geven aan dit soort systemen: soms is het voldoende om de router op de beste plek te zetten.

Advertisement
ajay_suresh/Flickr

ajay_suresh/Flickr

Het is altijd een goed idee om de werkelijke snelheid van je verbinding te controleren alvorens het systeem te veranderen, en dit kan heel gemakkelijk worden gedaan. Verbind je PC of laptop gewoon met de router via een Ethernet kabel (dit doen via een Wi-Fi signaal geeft onbetrouwbare resultaten), en maak vervolgens verbinding met het internet en zoek online naar een verbindingssnelheidstest in een willekeurige browser. Daar kun je zien hoe snel je gegevens downloadt en uploadt, zodat je ook kunt zien of je echt krijgt waarvoor je betaalt.

Wat de plek van de router in huis betreft, dit moet zo centraal mogelijk zijn, en vrij van obstakels eromheen: geen muren, deuren, meubeldeuren. Plaats het op een plank of een kast en laat het rondom zo vrij mogelijk.

Controleer ook bij je provider of de router up-to-date is: deze apparaten krijgen automatisch software- en driver-updates binnen, zonder dat je het merkt, maar als de modellen wat oud zijn, komen de updates niet meer binnen, dus moet je nagaan of het mogelijk is dit te verhelpen of misschien de modem te vervangen door een nieuwer exemplaar.

Laten we overgaan tot de antennes: sommige routers hebben ze geïntegreerd en verborgen, terwijl andere directionele antennes hebben. In het laatste geval zul je ze anders moeten plaatsen, afhankelijk van het huis. Voor huizen met meerdere verdiepingen moet je de antennes onder een hoek van 30° buigen, d.w.z. bijna horizontaal. Dit stuurt het signaal gemakkelijker naar boven. In huizen met één verdieping daarentegen moeten de antennes verticaal blijven, en zal het signaal zich horizontaal uitbreiden.

Voorkom dat iemand het signaal gebruikt en het verzwakt: gebruik een persoonlijk, moeilijk te begrijpen wachtwoord met hoofdletters en kleine letters, cijfers en een paar leestekens. Je kunt bijvoorbeeld een bekende mop gebruiken of andere uitdrukkingen die je niet zo snel vergeet, aangepast met die speciale tekens. Het is altijd beter om te voorkomen dat er voortdurend te veel apparaten verbonden zijn: door computers, mobiele telefoons, tablets en domoticasystemen of slimme apparaten moet Wi-Fi veel apparaten tegelijk bedienen, dus is het beter om sommige apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

Als de verbinding hierdoor niet verbetert, of als het wel stabieler is maar niet alle punten in huis bereikt, vraag dan je provider of gespecialiseerde winkels naar de mogelijkheid om repeaters te kopen om het signaal te versterken, of misschien een mesh-netwerk te installeren.

 

 

Advertisement